Ekonomické informace 23. 2. 2005

Ministerstvo financí dnes vládě opět předloží návrh výdajových škrtů v letech 2006 a 2007. Pražská burza zrychlila růst; na trhu dominoval petrochemický holding Unipetrol. Živnostníci bez zaměstnanců nadále nebudou moci získávat zakázky od jiných firem. Zchátralé Lázně Kyselka u Karlových Varů jdou dnes do dražby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Více než 70 miliard korun chce ušetřit ministerstvo financí ve státním rozpočtu v letech 2006 a 2007. Vládě proto dnes opět předloží návrh výdajových škrtů. Podle Radka Němečka z tiskového oddělení ministerstva se jedná mimo jiné o plošné snižování rozpočtů všech ministerstev. Výjimkou bude jen ministerstvo obrany a výdaje na vědu a výzkum.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Rozpočtové škrty

Pražská burza zrychlila růst; na trhu dominoval petrochemický holding Unipetrol. Jeho akcie díky výborným hospodářským výsledkům zpevnily o 15 procent na historické maximum 175 korun. Hlavní index trhu PX 50 se díky tomu vyhoupl na 1176 bodů, což je nejvyšší úroveň od jeho zavedení na jaře před 11 lety.

Podle Fondu národního majetku by stát mohl získat za prodej svého podílu v Unipetrolu kvůli jeho vysoké ziskovosti více než 13 miliard korun, na kterých se původně dohodl s PKN Orlen. Zástupci polského petrochemického gigantu ale zatím o změně ceny, kterou za Unipetrol nakonec zaplatí, nechtějí mluvit.

Živnostníci bez zaměstnanců nadále nebudou moci získávat zakázky od jiných firem. Zákaz jejich najímání na zaměstnanecké práce totiž zůstává v platnosti, protože sněmovna podle očekávání odmítla návrh Senátu, který chtěl zákaz zrušit úplně. Podle mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívové to ale ještě neznamená, že pokusům o změnu zákona o zaměstnanosti je konec. Komoře se navíc senátní návrh příliš nelíbil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Plívová: Hospodářská komora a švarcsystém

Zchátralé Lázně Kyselka u Karlových Varů jdou dnes do dražby. Vyvolávací cena 16 let uzavřených lázní, které sousedí se stáčírnou minerálních vod Mattonni, je 37 miliónů korun. Podle Libora Nevšímala, licitátora dražby, historicky a architektonicky významné lázně nechal v 19. století postavit Heinrich Mattoni, který kromě provozu lázní vyvážel minerální vodu z Ottova pramene do celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Nevšímal: Kyselka do dražby

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme