Ekonomické informace 23. 2. 2006

Bankovní rada dnes bude jednat o tom, zda sníží základní úrokové sazby. Podporu, kterou chce český stát poskytnout na opravy panelových domů, musí posvětit Evropská komise. Zatímco ve světě ceny kanceláří rostou, v Praze zůstávají poměrně stabilní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Po slovních intervencích proti sílící koruně v minulých dnech dnes čeká centrální banku zásadní rozhodování. Bankovní rada bude jednat o tom, zda sníží základní úrokové sazby. Je těžké odhadnout, jak budou jednotliví členové bankovní rady hlasovat.

Řada ekonomů se ale přiklání k názoru, že Česká národní banka nakonec sníží současné dvouprocentní sazby o čtvrt procenta. K zastáncům toho názoru patří i hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Snížení úrokových sazeb

Česká národní banka má ale kromě měnové politiky na bedrech v poslední době ještě jeden velký úkol. Tím je reorganizace dozoru nad finančním trhem. Ten má totiž k 1. dubnu kompletně přejít právě pod její křídla. Komise pro cenné papíry a Úřad pro dohled nad družstevními záložnami by k tomuto datu měly zaniknout. Jaké výhody sjednocení dozoru přinese, vysvětlil šéf Komise pro cenné papíry Pavel Hollmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hollmann: Sjednocení dozoru

Vláda schválila škrty v letošním státním rozpočtu ve výši zhruba 4,8 miliardy korun. Ušetřené peníze půjdou zemědělcům a na platby za státní pojištěnce. Stát i nadále počítá se schváleným rozpočtovým schodkem 74,4 miliardy korun.

Podporu, kterou chce český stát poskytnout na opravy panelových domů, musí posvětit Evropská komise. Do doby jejího rozhodnutí může jeden příjemce dotace dostat maximálně 100 tisíc eur během tří let. Protože stát ale dostatek prostředků nemá, bude dotace nově poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka jde pouze o technickou změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Dotace na opravy paneláků

Dotace může krýt maximálně 40 procent skutečných nákladů, nejvýše ale 55 tisíc korun na jeden byt v domě. Příjemcem může být fyzická i právnická osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem panelového bytového domu či bytu. Peníze může získat i společenství vlastníků.

Zákoník práce, který zaměstnavatelům umožňuje v případě sporu více odborových organizací vyjednávat pouze s tou nejpočetnější, ještě není podle ministerstva práce a sociálních věcí uzavřený. Ministr Zdeněk Škromach to oznámil po tříhodinovém jednání se zástupci odborových svazů. Očekává ale jednotné stanovisko všech odborů.

Zatímco ve světě ceny kanceláří rostou, v Praze zůstávají poměrně stabilní. Ceny prestižních kanceláří se šplhají nahoru zejména v asijských metropolích. První místo v žebříčku nejdražších lokalit světa si loni sice udržel Londýn, druhou už ovšem obsadil Hong Kong a třetí Tokio.

Naopak v Praze zůstalo nájemné kancelářských prostor stabilní, vyplývá ze studie společnosti Cushman&Wakefield. Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného je to způsobeno tržním vývojem, který souvisí s tím, že v Praze výrazně vzrostla nabídka kancelářských prostor.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotný: Ceny kanceláří

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme