Ekonomické informace 23. 2. 2007

Škoda Auto zvýšila svůj čistý zisk. Ministr Říman chce prodloužit těžbu uranu na Žďársku na neurčito. Reálné příjmy obyvatel Česka se zvyšovaly. Kanadské hospodářství ochromila stávka na železnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o 40 procent na rekordních 11 miliard korun. Firma v roce 2006 poprvé překonala hranici půl miliónu prodaných vozů a zvýšila prodeje o skoro 12 procent na téměř 550 tisíc aut. Na nižším růstu tržeb proti počtu prodaných vozů se odrazila zejména posilující koruna. Letos chce automobilka prodat celkem 600 tisíc vozů.

Prodloužit těžbu uranu na Žďársku na neurčito - to navrhne ministr průmyslu Martin Říman vládě. Časovým limitem má být pouze ekonomická výhodnost těžby. Ministr zároveň uvedl, že stát nyní neuvažuje o vstupu soukromého kapitálu do těžebního podniku. Důl nyní spravuje státní podnik Diamo. Zájem o investování v dole nedávno, kvůli rostoucím cenám uranu na světových trzích, projevila soukromá australská společnost. Jediný hlubinný uranový důl ve střední Evropě by měl být podle posledního rozhodnutí vlády uzavřen na konci příštího roku.

Reálné příjmy obyvatel České republiky se loni zvyšovaly. Lidé dávali přednost spotřebě a zadlužování před spořením. Vyplývá to ze zjištění ministerstva práce a sociálních věcí. Největší část peněz domácnosti vynakládaly na bydlení a jídlo, říká mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sezemský: Příjmy obyvatel

Obchodní řetězec Interspar neporušil podle antimonopolního úřadu zákon, když se rozhodl nakupovat maso v Rakousku. S podezřením na porušování pravidel volné soutěže se na úřad obrátila Agrární komora. Úřad naopak prověřuje některé zpracovatele drůbeže, podezřívá je z kartelové dohody. Ti ze své špatné ekonomické situace viní obchodní řetězce. Proto se loni někteří dohodli na společném postupu při snaze o navýšení výkupních cen.

Až do konce března lze ještě žádat o finanční pomoc při likvidaci následků loňských povodní. Termín prodloužilo ministerstvo životního prostředí. Celkem může úřad na tento účel vydat 144 miliónů korun, říká mluvčí resortu Karolína Šůlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šůlová: Likvidace následků povodní

Kanadské hospodářství ochromila stávka na železnici. Odlehlé oblasti jsou bez dodávek potravin a pohonných hmot, to ohrožuje provoz dolů na dálném severu. I firmy ve snáze dostupných místech pak kvůli potížím s dodávkami komponentů a odbytem vlastních výrobků přecházejí do útlumu. Z Toronta informuje Roman Chlupatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Chlupatý: Stávka v Kanadě

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme