Ekonomické informace 23.3.2001

Seznámíme se s doporučením Světové banky snížit schodek veřejných financí českého státu, s příčinami úspěchu hospodaření plzeňské Škody po nedávných ztrátách a hovoříme i o summitu Evropské unie ve Stockholmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová banka doporučuje snížit schodek veřejných financí státu na jedno až dvě procenta hrubého domácího produktu. Letos přitom MF odhaduje deficit na 190 miliard korun, což znamená 9,5 procenta HDP. Podle studie Světové banky, kterou dnes představí v Praze, však k vyrovnání schodku veřejných rozpočtů nepřispěje ani růst české ekonomiky ani jednorázové rozpočtové škrty. Informuje Jana Matesová, zástupkyně naší republiky v této mezinárodní finanční instituci.

Česká měna po příznivějších než očekávaných údajích o vývoji hrubého domácího produktu v loňském roce posílila až na 34,30 za euro, což odpovídá kursu 17,56 za marku. Koruna se tak dostala na nejsilnější hodnotu za posledních 15 týdnů.

Burzovní index PX 50 naopak klesl na letošní minimum 437 bodů. Přispěl k tomu zejména propad akcií českých radiokomunikací o téměř 12 procent.

Plzeňská škodovka loni hospodařila se ziskem 65 milionů korun po zdanění. Prodala zboží za 15 miliard korun, více než polovinu produkce vyvezla do zahraničí, především na západoevropské trhy a do zemí bývalého Sovětského svazu. Po více než 4 miliardové ztrátě za rok 99 je loňský zisk výsledkem rozsáhlé restrukturalizace, jak potvrzuje generální ředitel Škody Martin Roman.

Severomoravská energetika propustí během pěti měsíců 80 zaměstnanců. Jedná se především o obslužné profese z dopravy, zásobování a vnitřních služeb. Vedení jim jako odškodnění nabízí odstupné ve výši osmi měsíčních platů. Podle mluvčí Sylvy Vidlákové bude společnost propouštět i v dceřiné společnosti EVI, kterou na počátku roku převzala od akciové společnosti Vítkovice za její dluhy.

Na 1300 firem se v polovině května účastní v Rize mezinárodní akce Baltic Sea Partenariát. Účast našich firem organizuje Hospodářská komora České republiky - podrobnosti má Eugen Laczo.

Udrží ekonomika Evropské unie své tempo nebo ji stáhne zpomalení růstu Spojených států? Na tuto otázku se dnes pokusí odpovědět summit unie ve Stockholmu, odkud se hlásí náš zpravodaj Milan Fridrich.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme