Ekonomické informace 23. 4. 2007

Přibližně dvě stovky nových pracovních míst zajistí Zlínu nové telefonní centrum Komerční banky, které tam vznikne v prvním čtvrtletí příštího roku. Z výrobní linky automobilky TPCA u Kolína dnes sjede půlmiliontý vůz. Koruna se přiblížila k rekordu vůči dolaru. Evropská unie chce bojovat s podvody při výpočtu daně z přidané hodnoty. Varšava se díky Euru 2012 konečně dočká druhé trasy metra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobilka TPCA v Kolíně

automobilka TPCA v Kolíně | Foto: TPCA

Přibližně dvě stovky nových pracovních míst zajistí Zlínu nové telefonní centrum Komerční banky, které tam vznikne v prvním čtvrtletí příštího roku. Za posledních deset let je to nejvyšší počet nově vzniklých míst ve městě. Komerční banka vyhlásila výběrové řízení na umístění centra poté, co kapacity toho původního v Liberci přestaly stačit. Podle mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříkové byla konkurence v soutěži velká.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Masaříková: Umístění telefonního centra Komerční banky ve Zlíně

Z výrobní linky automobilky TPCA u Kolína dnes sjede půlmiliontý vůz. Továrna postavená nedávno za 19 miliard korun nyní zaměstnává přes 3000 lidí. Roční kapacita závodu je 300.000 vozů, které si ve stejném poměru rozdělují Toyota, Peugeot a Citroen.

Koruna se přiblížila k rekordu vůči dolaru. Na začátku dnešního obchodování se americká měna bude prodávat za 20 korun 60 haléřů, kam se vyšplhala v pátek. Podle Aleše Michla z Reifeisenbank je hlavním důvodem oslabení dolaru na mezinárodních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Koruna vůči dolaru rekordně roste

Kurz k euru zůstává stejný. Drží se kolem 28 korun.

Evropská unie chce bojovat s podvody při výpočtu daně z přidané hodnoty. V Berlíně o tom na neformální schůzce jednali ministři financí EU. Jde o tzv. "karuselové úniky," kdy v "kolotoči" dodávek vzniká jednomu z článků řetězce nárok na vrácení DPH a tato daň se posléze vůbec neodvede. Shoda se ale zatím nerýsuje, dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: EU chce bojovat proti podvodům při výpočtu DPH

Varšava se díky Euru 2012 konečně dočká druhé trasy metra. Bude stát skoro 2 miliardy eur, z toho polovinu by měla zaplatit Evropská unie. Kvůli tisícům sportovních fanoušků mají být do roku 2012 ve Varšavě také postaveny dva další mosty přes Vislu, nové tramvajové úseky či obchvat města.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme