Ekonomické informace 23. 5. 2002

Z telefonních budek bude od 1.června možné odesílat SMSky a e-maily. Podnikatelé nemusí měnit své staré živnostenské listy. Již tři a padesátá novela živostenského zákona, která vstoupí v platnost tento pátek, zrušila povinnost výměny původních živostenských oprávnění pro volné živnosti za nové. Lidé do 36 let získají výhodnější hypotéky na pořízení staršího domu nebo bytu. Rozhodla o tom vláda s tím, že její nařízení začne platit až od září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Z telefonních budek bude od 1.června možné odesílat SMSky a e-maily. Český Telecom kvůli tomu upravuje automaty a vydává nové telefonní karty. Šéf projektu Jan Ander tvrdí, že zavedení datových služeb firmu skoro nic nestojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Ander: Kolik to stálo

Podnikatelé nemusí měnit své staré živnostenské listy. Již tři a padesátá novela živostenského zákona, která vstoupí v platnost tento pátek, zrušila povinnost výměny původních živostenských oprávnění pro volné živnosti za nové. Podle vedoucího obecního živnostenského úřadu v Pardubicích Jana Linharta se uleví jak podnikatelům, tak úředníkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Linhart o úlevě

Lidé do 36 let získají výhodnější hypotéky na pořízení staršího domu nebo bytu. Rozhodla o tom vláda s tím, že její nařízení začne platit až od září. Stát bude dotovat část úroků po dobu deseti let na úvěry do osmisettisíc korun na koupi bytu a do jednoho a půl miliónu na pořízení rodinného domu. Výše podpory podle Daniely Grabmüllerové z Ministerstva pro místní rozvoj bude záviset na průměrných úrocích z hypoték v předchozím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniela Grabmüllerová o výši podpory

Osm ohrožených průmyslových podniků se dočkalo pozornosti vlády, která rozhodla o jejich dalším osudu. Speciální program bude vypracován pro Škodu Jaderné strojírenství, v dalších společnostech stát prodá své podíly strategickým partnerům. Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégr, se stát zbaví účastí v Královopolské, Hutních montážích Ostrava a ve společnostech Praga Hostivař, TOS Čelákovice a Tusculum.

Domácí akciový trh letos opustí jeden z nejlikvidnějších titulů. Česká spořitelna totiž stáhne své akcie z pražské burzy cenných papírů. Na valné hromadě o tom rozhodli akcionáři peněžního ústavu, zrušení registrace ale ještě musí schválit Komise pro cenné papíry. Akcionáři spořitelny rovněž schválili výplatu dividendy z loňského zisku a držitelé řádných akcií tak získají po pěti letech opět dividendu, a to tři koruny na akcii.

Hlavní část letošních privatizačních příjmů využije Slovensko na snížení starých dluhů a reformu důchodového systému. O změně rozpočtu Fondu národního majetku, který inkasuje příjmy z prodeje státního majetku, rozhodli poslanci slovenské sněmovny. Z očekávaných privatizačních příjmů v objemu téměř 167 miliard Slovenských korun se největší část použije na reformu sociálního pojištění a dalších 50 miliard korun na snížení státního dluhu.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme