Ekonomické informace 23. 6. 2003

Poslední detaily reformy veřejných financí jsou po večerní schůzce vládní koalice vyřešeny a teď už zbývá jenom dnešní souhlas vlády, aby se změny mohly začít připravovat. Potřebné zákony by sněmovna měla projednávat na mimořádných schůzích o prázdninách. Na rozdíl od odborů, zaměstnavatelé proti nepopulárním krokům neprotestují, říká šéf Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ten reformu považuje za nutné zlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bedřich Danda o reformě

S pochopením se reforma nesetká ve sněmovně především u opoziční ODS. Ta ji považuje za málo odvážnou a připravila už svůj vlastní návrh jak dát do pořádku veřejné rozpočty. Svůj projekt "Modrá šance" ale ODS podle mluvčího Petra Husáka zveřejní až po schválení reformy vládou. Základ opozičního plánu, jak mluvčí dodal, je rovná, patnáctiprocentní daň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Husák o Modré šanci

Ministerstvo financí ale shání peníze do státní pokladny jak se dá už letos. Vládě dnes proto navrhne plán, jak ještě v tomto roce získat zbývajících pět miliard korun za prodej mobilních licencí. Společnosti Eurotel a T-Mobile koupili licence UMTS předloni a splácet je mají deset let. Návrh ministerstva podle jeho mluvčí Evy Novákové spočívá v tom, že stát by dluh operátorů převedl na některou z bank, a ta by pak celou částku letos vyplatila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o penězích za UMTS

Hospodářství většiny zemí Evropské unie stále neroste a analytici proto předpokládají, že nízká poptávka se projeví i na slabším českém vývozu. Skutečné údaje o květnovém zahraničním obchodu zveřejní statistický úřad právě dnes. Odhad Davida Marka z Patria on line je osmimiliardový schodek, což by ale byl lepší výsledek než v dubnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o schodku zahraničního obchodu

Jak na tom náš zahraniční obchod skutečně je, bychom nemuseli vědět ani po dnešku. Stačí si vzpomenout na 2 výrazné revize údajů v letošním roce. Ta první - lednová - stála tehdejší šéfku statistiků Marii Bohatou její křeslo. A nový předseda úřadu Jan Fišer se smířil s tím, že naprosto přesné údaje nemohou statistici nabídnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fišer: Přesné údaje mít nebudeme

Union banka, která je právě v likvidaci, odešle dnes všem svým věřitelům dopisy. V nich kterých najdou návod, jak postupovat při jednání se soudem. Ten totiž bude vyřizovat jejich žaloby na uhrazení zbylých peněz, které měli v peněžním ústavu uloženy. Jak dodává mluvčí banky Josef Řeřicha, součástí dopisu bude i vyčíslení dlužné částky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Řeřicha o dlužné částce

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme