Ekonomické informace 23. 6. 2005

Dalekosáhlé změny zřejmě čekají evropský trh s cukrem. Některé kontrakty, zařazené do offsetového programu konsorcia Gripen International, by se asi uskutečnily i bez pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen české armádě. O rozdělení zisku a odvolání členů dozorčí rady dnes bude rozhodovat valná hromada Českého Telecomu. Společnost Monster Technologies otevřela v Praze evropské vývojové softwarové centrum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostky cukru

kostky cukru | Foto: Jan Rosenauer

Evropský trh s cukrem se zřejmě dočká dalekosáhlých změn. Evropská komise totiž schválila návrh komisařky Marianne Fischerové-Bölové, který má posílit konkurenci na trhu hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy a redukcí výrobních kvót. Mění se tak systém, který bez větších změn přetrvával téměř 40 let. Podle Huga Roldána z tiskového oddělení Ministerstva zemědělství ale musí cukernou reformu schválit ještě Rada ministrů zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Roldán: Reforma trhu s cukrem

Některé kontrakty, zařazené do offsetového programu konsorcia Gripen International, by se asi uskutečnily i bez pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen české armádě. Poukázali na to senátoři z hospodářského výboru při jednání se zástupci ministerstva obrany. Předseda výboru Milan Balabán z opoziční ODS poukázal konkrétně na případ firmy Vítkovice Steel, která vyrábí ocelové plechy pro stavbu fregat britského Královského námořnictva.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Balabán: Offsetový program

O rozdělení zisku a odvolání členů dozorčí rady dnes bude rozhodovat valná hromada Českého Telecomu. Zástupci společnosti Telefónica, která minulý týden získala v Telecomu majoritu, dosadí do dozorčí rady své lidi a hned po valné hromadě zřejmě odvolají dosavadního šéfa firmy Gabriela Berdára. Vyplývá to z informací České tiskové kanceláře.

Japonské firmy jsou v Česku spokojené a připravují u nás další investice. Novinářům to v Tokiu řekl premiér Jiří Paroubek. Jen do konce letošního roku by u nás Japonci podle agentury Czechinvest mohli investovat až 100 milionů eur, tedy tři miliardy korun.

O tom, že naše země je atraktivní i pro další zahraniční investory, svědčí množství nově otevíraných závodů a vývojových center. Další, tentokrát evropské vývojové softwarové centrum, v Praze včera otevřela společnost Monster Technologies. Firma do něj investovala desítky milionů korun. Podle viceprezidenta společnosti Zoltána Loderera v centru v současné chvíli pracuje více než 100 odborníků z celého světa. Jejich počet se ale bude přibližně o 30 procent ročně zvyšovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Loderer: Vývojové softwarové centrum v Praze

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme