Ekonomické informace 23. 6. 2006

Zpracovatelé masa hrozí zdražením vepřového a hovězího. Evropská komise navrhuje radikální reformu trhu s vínem. Zemědělci od nové vlády čekají zamezení poklesu zemědělské produkce. ČEZ varuje před zdražením proudu a jeho nedostatku, pokud možná budoucí vláda uplatní novou energetickou strategii. Nábytkářské firmy založili v Brně svůj klastr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salám

Salám | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Zpracovatelé masa hrozí postupným zdražováním vepřového a hovězího o šest až osm korun za kilogram v průběhu prázdnin. Je to podle nich důsledek vývoje na trhu EU, jehož vinou se od počátku roku zvýšila průměrná cena surovin z vepřového masa o více než 11 procent a z hovězího masa o více než 13 procent. Největší vliv na tuzemský trh má zdražování v Německu a Polsku. Růst cen podporuje i Agrární komora a odbytové družstvo Centroodbyt.

Evropská komise navrhuje radikální reformu evropského trhu s vínem, který se potýká s klesajícím odbytem a prudce rostoucí konkurencí výrobců z USA, Chile, Jižní Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. Ozdravit sektor od dotovaných přebytků by měla dobrovolná likvidace 400 tisíc z dosavadních více než tří milionů hektarů vinic. S odchodech slabších výrobců by měly jako v případě reformy trhu s cukrem pomoci kompenzace.

O problémech a požadavcích zemědělců bude dnes jednat s lídry stran formující se vládní kolice prezident Agrární komory Jan Veleba. Zemědělci od nové vlády očekávají, že pomůže zamezit dlouhodobému poklesu zemědělské produkce a hrozbě ztráty dalších pracovních míst v odvětví. Měla by vytvořit podmínky pro odbyt mimo potravinářský průmysl, a to především pro širší výrobu biopaliv. Zemědělci také znovu požadují přijetí zákonů, které by omezily diktát obchodních řetězců.

Poslední verze vládního prohlášení ODS, KDU-ČSL a Zelených uvažuje o změně energetické strategie Česka. Podle ekonomů to bude znamenat růst cen elektřiny. Zelení totiž odmítají rozšiřovat těžbu uhlí v severních Čechách a nepočítají ani se stavbou další jaderné elektrárny. Elektrárenská společnost ČEZ už teď varuje, že hrozí kromě zdražení proudu i jeho nedostatek. Analytik společnosti Patria Tomáš Gatěk k tomu dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Gatěk: Energetická strategie

Nábytkářské firmy založily v Brně svůj klastr. Jedná se o sdružení více subjektů z podnikatelské sféry, ale také z oblasti vysokých a středních škol, které podnikají v jednom oboru. Klastr nábytkářů je největším v Česku, má 35 členů. Do výroby a exportu nábytku se zapojí i brněnská Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Předseda klastru Radek Brychta přidává podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Brychta: Klastr

Ruské ministerstvo hospodářství zvýšilo odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok na 6,5 procenta. Vedl ho k tomu nečekaně dobrý osmiprocentní růst HDP v květnu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme