Ekonomické informace 23. 8. 2004

Hypotéky v červenci mírně zdražily. Sazba těchto úvěrů se zvýšila o necelou čtvrtinu procenta a dostala se tak na 4 celé a 77 setin procenta. Česká spořitelna dnes vydává hypoteční zástavní listy za 400 milionů korun. Společnost Bohemiakombi chce železniční trať z Čech do německého Porúří využít pro kontejnerovou dopravu. Výroba piva v českých pivovarech klesla v pololetí o jedno a půl procenta oproti stejnému období loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Hypotéky v červenci mírně zdražily. Sazba těchto úvěrů se zvýšila o necelou čtvrtinu procenta a dostala se tak na 4 celé a 77 setin procenta. Důvodem je rozhodnutí České národní banky zvýšit v červnu reposazbu o čtvrt procentního bodu. Jak ale dodává ředitel analytického oddělení Fincentra Jiří Louthan, hypotéční úvěry u některých bank byly letos na jaře nezvykle výhodné - to aby přilákaly co nejvíce klientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Louthan o hypotéčních úvěrech

Česká spořitelna dnes vydává hypoteční zástavní listy za 400 milionů korun. Roční úroková sazba je pevně stanovena na 3,6 procenta. Jak dodává mluvčí České spořitelny Helena Matušná, hypoteční zástavní listy mají splatnost v roce 2009.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Matušná o hypotečních listech

Společnost Bohemiakombi chce železniční trať z Čech do německého Porúří využít pro kontejnerovou dopravu. Firma, která přepravovala kamiony po železnici, plánuje zahájit novou kombinovanou nákladní dopravu na začátku příštího roku. S obnovou vlaků RoLa, které ukončily provoz v polovině června, ale nepočítá.

Výroba piva v českých pivovarech klesla v pololetí o jedno a půl procenta oproti stejnému období loni. Domácí pivovary tak celkem vystavily během pololetí 8 milionů 840 hektolitrů piva. Může za to hlavně chladný začátek léta. Vývoz do zahraničí se ale pivovarům podařilo zvýšit o 15 a půl procenta, takže se zdá, že jejich letošní hospodářské výsledky nebudou nakonec tak špatné.

Potraviny a nápoje tvoří stále menší část výdajů našich domácností. Zveřejnil to Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky. Podle něj obecně platí, že čím je bohatší stát s vyšší kupní silou obyvatel, tím je nižší podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích spotřebitelů. V roce 2001 utratily domácnosti v zemích Evropské unie za jídlo, pití a tabák v průměru 16 procent ze svých výdajů. V České republice to bylo asi 26 procent a na Slovensku 29 procent. Potraviny jsou kvůli snahám obchodních řetězců u nás oproti jiným výrobkům relativně levné. Z toho se ovšem neradují zemědělci.

Počet aktivních mobilních telefonů v České republice přesáhl 10 miliónů. Během jediného roku tak počet uživatelů podle mobilních operátorů stoupl o jeden milión. Mobil tak prý má 99 procent všech obyvatel. Podle redaktora server Mobil.cz Davida Nováka operátorům výrazně rostou tržby. Za poslední rok ale nejvíce získal nemladší a co do počtu klientů nejmenší operátor Český Mobil. Tomu se podařilo zvýšit tržby o jednu a půl miliardy korun - třikrát tolik, o kolik se tržby zvedly největšímu Eurotelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Novák o tržbách

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme