Ekonomické informace 23. 8. 2006

České aerolinie vykázaly v pololetí téměř tři čtvrtě miliardovou ztrátu. Jejich hospodaření se propadlo až na záporných 773 miliony korun. Zájem o hypotéky je letos enormní a český hypoteční trh tak zřejmě poroste ještě rychleji, než se očekávalo. Nicméně někteří klienti si stěžují na podmínky, za kterých banky hypotéky poskytují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně | Foto: Marie Matúšů

České aerolinie vykázaly v pololetí téměř tři čtvrtě miliardovou ztrátu. Jejich hospodaření se propadlo až na záporných 773 miliony korun. Do konce roku by se ale podle nového vedení firmy měla situace zlepšit, protože celková ztráta za letošní rok by se měla pohybovat na stejných úrovních jako loni, kdy aerolinie prodělaly necelých 500 milionů korun.

V roce 2008 už by pak měla společnost dokonce znovu vydělávat. K tomu má pomoci naplánovaná restrukturalizace, která počítá mimo jiné s tím, že ČSA propustí až 20 procent zaměstnanců a možná prodá činnosti, které netvoří podstatu podnikání firmy, tedy například nákladní dopravu, provoz duty free prodejen nebo výrobu jídel na palubu. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky je ale otázka, jestli by ČSA po prodeji všech těchto činností ještě vůbec měla významnou hodnotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Restrukturalizace ČSA

Zájem o hypotéky je letos enormní a český hypoteční trh tak zřejmě poroste ještě rychleji, než se očekávalo. Banky dále zvýšily své odhady nově poskytnutých hypoték za celý letošní rok. Zatímco ještě na jaře očekávaly, že si od nich letos lidé v rámci hypotečních úvěrů půjčí zhruba 80 až 90 miliard korun, dnes už počítají s více než 100 miliardami. To by znamenalo meziroční nárůst hypotečních úvěrů o 39 procent. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla roste zájem lidí o hypotéky proto, že se dobře daří našemu hospodářství a tedy i nám.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Roste zájem o hypotéky

Nicméně někteří klienti si stěžují na podmínky, za kterých banky hypotéky poskytují. Nelíbí se jim například, že většina bank zájemcům o úvěr neumožňuje využít jiného odhadce ceny nemovitosti, než jakého sama doporučí. Žadatelé o úvěr se ale bojí, že jim bankovní odhadce nemovitost podhodnotí. To se také v praxi často děje, protože odhadnutá cena bývá téměř vždy nižší než cena tržní. Jak je to možné, vysvětluje mluvčí Hypoteční banky David Sahula.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Sahula: Podhodnocování odhadů ceny nemovitostí

Klienti, kterým se zdá odhad ceny podezřele nízký, by se co nejrychleji měli obrátit na banku, která odhadce doporučila, s žádostí o kontrolu ocenění.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme