Ekonomické informace 23. 8. 2007

Bývalý guvernér ČNB Josef Tošovský je kandidátem na post výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu - nominovalo ho Rusko. Klienti sedmi předních tuzemských bank loni zaplatili na bankovních poplatcích skoro 32 miliard korun. ČOI zahajuje s dvacítkou cestovních kanceláří správní řízení kvůli klamavým cenám. Na pražskou burzu by mohl ještě do konce roku vstoupit dosud největší počet nových akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Rusko nominovalo bývalého guvernéra České národní banky a expremiéra Josefa Tošovského na funkci výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu. Stává se tak druhým uchazečem o nejvyšší funkci ve fondu vedle kandidáta Evropské unie Francouze Dominiqua Strausse-Kahna. Šance Tošovského na získání funkce šéfa fondu je ale téměř nulová. Radiožurnálu to řekl bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Tošovského kandidatura

Také na domácí půdě Tošovský politickou podporu nezíská. Podle premiéra Topolánka bude Česko, v souladu se závěry Rady ministrů hospodářství a financí Unie, podporovat nominaci Francouze Strausse-Kahna.

Klienti sedmi předních tuzemských bank loni zaplatili na bankovních poplatcích skoro 32 miliard korun. Letos domácí banky zatím na poplatcích vybraly přes 21 miliard korun. Samy peněžní ústavy ale považují tato čísla za zavádějící. Za poplatky loni podle provozovatele portálu bankovnipoplatky.com Patrika Nachera nejvíce inkasovala Česká spořitelna, celkem 9,5 miliardy Kč. Komerční banka vybrala téměř osm miliard korun.

Česká obchodní inspekce zahajuje s dvacítkou cestovních kanceláří správní řízení, kvůli klamavým cenám. Inspektorům vadí, že kanceláře ve své inzerci zveřejňují ceny zájezdů bez příplatků. Zákazník ve výsledku může zaplatit až o několik tisíc korun víc, než jaká je původní cena zájezdu. Proti tomuto rozhodnutí obchodníci vystupují. Na jejich stranu se postavilo i ministerstvo financí a pražský živnostenský úřad. Podle ředitelky České obchodní inspekce Jany Příhodové ale zveřejňováním neúplných cen porušují zákon o ochraně spotřebitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Příhodová: Neúplné ceny zájezdů

Na pražskou burzu by mohl ještě do konce roku vstoupit dosud největší počet nových akcií. I drobní investoři, jejichž počet se nyní odhaduje na desetitisíce, by se tak mohli dočkat rozšíření málo početné domácí nabídky o cenné papíry z odvětví realit, těžby surovin nebo maloobchodu. Uvedli to zástupci finanční skupiny Patria. O jaké tituly konkrétně jde, ale zatím nechtěli uvést.

České aerolinie se v prvním pololetí dostaly na špici evropského žebříčku v dochvilnosti letů. Oznámila to mluvčí firmy Daniela Hupáková. Žebříček sestavuje Asociace evropských aerolinií, která sdružuje 26 významných leteckých dopravců. Umístění dalších firem zatím není známé, asociace žebříček oficiálně zveřejní až v pondělí.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme