Ekonomické informace 23. 9. 2002

Český statistický úřad zveřejní výsledky zahraničního obchodu za srpen. Podle odhadu analytiků se v tomto měsíci schodek snížil na 13 miliard korun z červencových 16 miliard. Podobně jako v předchozích měsících brzdila zahraniční obchod především špatná ekonomická situace v Evropě. Objem dovozů i vývozů dále snížily srpnové povodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Ekonomové odhadují, že schodek za celý letošní rok díky příznivému vývoji v první polovině roku nepřekročí 80 miliard korun, podle jiných ale bude o 20 miliard vyšší. I to je však stále méně než loňských 116 miliard korun.

V Mostě se dnes sejde Hospodářská a sociální rada Mostecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem bude jednat, zjišťovala mostecká zpravodajka Eva Holá.

Rychlejší řešení sporů mezi podniky nabízejí rozhodčí soudy. Jejich mezinárodní spoluprací se v Praze zabývala mezinárodní konference o arbitrážním řízení a vykonatelnosti rozhodčích nálezů v evropských zemích. Jednotná mezinárodní pravidla mohou podle předsedy Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře Bohuslava Kleina podstatně urychlit spory mezi podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Klein o jednotných pravidlech

Akciová společnost MSA, výrobce průmyslových armatur z Dolního Benešova, bude dodávat kohouty pro kaspická ropovod. Konkrétně na jeho 460 kilometrů dlouhou tureckou část. Ropovod bude přepravovat kaspickou ropu z ázerbájdžánského Baku přes gruzinské Tbilisi do tureckého středomořského přístavu Ceyhan. Jen v příštím roce přesáhne hodnota dodávek severomoravského výrobce zhruba 120 miliónů korun. Ropovod má být uveden do provozu v květnu 2005 a ročně by jím mělo téct 50 až 60 milionů tun ropy.

Moravia Steel letos zvýší prodej kolejnic z Třineckých železáren na zhruba 183 000 tun, což je o pětinu víc než loni. Kromě Českých drah společnost dodává kolejnice zejména pro německé, švýcarské, francouzské, dánské, finské, slovenské, chorvatské, řecké a maďarské dráhy. Významné odběratele má také v USA a Kanadě.

Největší japonská automobilka Toyota Motor chce v Polsku postavit novou továrnu, která by vyráběla lacinější dieselové motory pro středně velké sedany montované v Británii. Podle informací japonského listu Nihon Keizai Šimbun začne výroba v roce 2005. Náklady na výstavbu nové továrny se mají pohybovat kolem 124 miliónů USD.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme