Ekonomické informace 23. 9. 2003

O rekordních čtrnáct procenta se propadly na burze akcie Českého Telecomu. O prodeji státního podílu v Telecomu uvažuje intenzívně i vláda. Naše měna na devizovém trhu prorazila hned dvě psychologické hranice a znovu posílila. Poslanci se ale nebudou zabývat jen reformou. Měli by rozhodnout i o zákoně o veřejných zakázkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

O rekordních čtrnáct procenta se propadly na burze akcie Českého Telecomu. Investory ovlivnilo páteční prohlášení menšinového akcionáře, konsorcia TelSource, že hodlá prodat svůj 27procentní podíl ve firmě. Taková silná reakce analytiky nepřekvapila, po podobných oznámeních je podle Ivo Prokopa z Raiffaisenbank obvyklá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Prokop o cenách akcií Telecomu

O prodeji státního podílu v Telecomu uvažuje intenzívně i vláda. Ministr informatiky Vladimír Mlynář dnes prohlásil, že navrhne kabinetu tři možnosti privatizace. První alternativou je prodej celých 51 procent akcií, které stát v Telecomu vlastní, druhou prodej pouhé jejich části a třetí privatizace samotné společnost Eurotel. Vláda je připravena zprivatizovat Telecom už v roce příštím, potýká se ale s nedostatkem zájemců. Proto je podle Jindřicha Svátka z Raiffeisenbank nejpravděpodobnější varianta, podle které by stát prodal pouze menšinový podíl v Českém Telecomu na kapitálových trzích. Nezavrhuje ale ani prodej samotného Eurotelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Svátek o prodeji Eurotelu

Naše měna na devizovém trhu prorazila hned dvě psychologické hranice a znovu posílila. Vůči euru dvatřicetikorunovou a vůči dolaru osmadvacetikorunovou. Prodávala se shodně deset haléřů pod nimi. Investoři, kteří reagují na naši vnitropolitickou situaci se tedy domnívají, že vládní reforma veřejných financí, o které by dnes měla začít jednat sněmovna, přece jen projde.

Poslanci se ale nebudou zabývat jen reformou. Měli by rozhodnout i o zákoně o veřejných zakázkách. Ten je důležitý pro čerpání peněz z Evropský fondů, bez něj na prostředky nedosáhneme, varuje Evropsko-české fórum, sdružující obchodní a průmyslové komory. Po prvním čtení ve sněmovně navrhli poslanci 100 pozměňovacích návrhů. To projednávání předlohy určitě zabrzdí. Zákon začíná platit až 4 měsíce po schválení. Proto se analytik fóra Martin Moravec obává, že se nestihne přijmout včas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Moravec o platnosti zákonu

A když už jsme mluvili o rozpočtové reformě. Ani náš nejdůležitější obchodní partner - Německo - na tom, co do zadlužování není zrovna dobře. Také příští rok překročí Němci limit stanovený paktem stability Evropské unie a spolkové vládě tak hrozí, že dostane modrý - varovný dopis z Bruselu a také že zaplatí citelnou pokutu. V ještě horší situaci, jak dodává z Berlína náš zpravodaj David Šťáhlavský, jsou jednotlivé spolkové země, města a obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o situaci v Německu

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme