Ekonomické informace 23. 9. 2004

České národní bance se nelíbí zvyšování platů státním zaměstnancům a zvyšování výdajů státu. Ropa na světových trzích stále zdražuje. Česká republika získá v následujících letech z evropských podpůrných fondů více než dvě a půl miliardy eur. Slovenský parlament schválil zásadní reformu zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

České národní bance se nelíbí zvyšování platů státním zaměstnancům. Nárůst mezd navrhla vláda v rozpočtu na příští rok. Podle viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera tím roste riziko inflace. Nebezpečné je podle Niedermayera také zvyšování výdajů státu. Vláda chce příští rok utratit o 40 miliard korun více než letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Niedermayer: Zvyšování výdajů státu

Prezident Václav Klaus dnes dopoledne jmenuje Pavla Hollmanna do funkce předsedy Komise pro cenné papíry.

Ropa na světových trzích stále zdražuje. Jen během včerejšího dne vyskočily ceny o více než o dolar. Takže americká lehká ropa se částkou překračující 48 dolarů za barel dostala na dohled srpnových rekordů. Štěpán Pírek ze společnosti Colosseum by se nedivil, kdyby se vyšplhala i na 50 dolarů za barel. A dodává, že ozvěnu pocítíme určitě i u nás v cenách benzínu a nafty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Ceny pohonných hmot

Česká republika získá v následujících letech z evropských podpůrných fondů více než dvě a půl miliardy eur. V letech 2007 až 2013 by k nám z fondů mělo přitéct v přepočtu 78 miliard korun určených na rozvoj regionů. Právě regiony by měly hrát v evropské politice podstatnou roli. Na co přesně budou peníze využity, se ale podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj Františka Tlapáka zatím neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Tlapák: Peníze z fondů EU

Pokud ministerstvo průmyslu a obchodu neposkytne na provozování regionálních informačních míst pro podnikatele slíbené peníze, tato centra zaniknou a stát přijde o vynaloženou investici za 160 milionů korun. Upozorňuje na to prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Stát chce letos z původně přislíbených 214 milionů korun na informační místa dát jen deset milionů, což by v důsledku vedlo k likvidaci celého projektu.

Slovenský parlament schválil zásadní reformu zdravotnictví. Od příštího roku by měli občané platit za léčbu některých lehčích onemocnění. Seznam placených zákroků, které nejsou neodkladné, včetně cen by měla sestavit katalogizační komise. Ta zároveň stanoví diagnózy, za které se nebude platit nikdy.

Ve slovenském zdravotnictví letos schází dvě a půl miliardy korun. Reforma by měla dostat zdravotnický rozpočet do rovnováhy. Radiožurnálu to řekl mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Mário Miklóši.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Miklóši: Reforma slovenského zdravotnictví

Šest společností dostalo na brněnském veletrhu značky ověřené kvality Czech Made. Za své výrobky je dostaly společnosti Krkonošské papírny, Klapeč Trade a Elektroporcelán Louny. Ocenění za služby mají 1. IBS Expert, Sigma Soft a Troniuc Control.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme