Ekonomické informace 23. 9. 2005

Elektrické spotřebiče podraží. Česko staví silnice z úvěrů Evropské investiční banky. Kurz české měny k euru zůstal 29,50. K dolaru koruna oslabila o 18 haléřů na 24,27. Americký koncern Exxon Mobil zastavil kvůli blížícímu se hurikánu Rita dvě rafinerie v Texasu. V Brně se rozbíhá první významný indický projekt v Česku. Velká bytová družstva mají po vstupu Česka do Evropské unie stíženou pozici v získávání dotací ze Státní fondu rozvoje bydlení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotoaparáty

fotoaparáty | Foto: Jan Rosenauer

Elektrické spotřebiče podraží. První obchodníci k nim totiž začali účtovat takzvaný recyklační poplatek, ze kterého bude podle novely zákona o odpadech financován sběr a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů. Nejvyšší je poplatek u ledniček, a to 420 Kč. U ostatních přístrojů jde o desetikoruny.

Česko staví silnice z úvěrů Evropské investiční banky. Na silniční okruh kolem Prahy půjčila přes 9 miliard korun a na dálnici D8 z Ústí nad Labem na hranice s Německem 12 miliard se splatností 25 let. Jak potvrzuje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman, úvěry jsou velmi výhodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Výhodné úvěry

Kurz české měny k euru zůstal 29,50. K dolaru koruna oslabila o 18 haléřů na 24,27. Na pražské burze byly opět nejvýnosnější investicí akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které si připsaly takřka 3,5 procenta. Hlavní index PX 50 se zvedl na 1442 bodů.

Americký koncern Exxon Mobil zastavil kvůli blížícímu se hurikánu Rita dvě rafinerie v Texasu. Společnost Valero ve svých texaských rafineriích omezila produkci na minimum. Oba provozy dohromady zpracovávají denně zhruba milión barelů a představují přibližně šest procent rafinérských kapacit Spojených států. Cena ropy se tak vyšplhala k 68 dolarům za barel.

Americká letecká společnost Delta Air Lines, která minulý týden požádala o bankrotovou ochranu, propustí 9000 lidí, což je 17 procent zaměstnanců. Do konce roku 2007 chce Delta snížit náklady o tři miliardy USD.

V Brně se rozbíhá první významný indický projekt v Česku. Společnost Progeon dokončila úvodní část vývoje svého centra, ve kterém bude svým zákazníkům v mnoha světových jazycích poskytovat kompletní služby v oblasti tzv. podpůrných procesů. Vysvětluje mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Indický projekt

Velká bytová družstva mají po vstupu Česka do Evropské unie stíženou pozici v získávání dotací ze Státní fondu rozvoje bydlení. Unie totiž zatím ještě neudělila výjimku programu Panel, ze kterého se dotují kompletní rekonstrukce panelových domů. Podle ředitele Státní fondu rozvoje bydlení Jana Wagnera ale už je řešení na cestě. Unie by měla schválit vyplácení podpory i velkým družstvům.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wagner: Podpora velkým družstvům

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme