Ekonomické informace 24. 1. 2002

Pardubický výrobce Semtexu - podnik Explosia - přejde do státních rukou. Do České republiky možná zamíří další významná světová automobilka. Premiér Miloš Zeman jede do Ženevy, aby podpořil otevření dalšího kola jednání o liberalizaci obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Pardubický výrobce Semtexu - podnik Explosia - přejde do státních rukou. Důvodem rozhodnutí vlády je především lepší kontrola nad produkcí a distribucí výbušnin. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka stát získá Explosii především započtením pohledávek, které vůči současnému majiteli - Aliachemu, má Česká konsolidační agentura.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Důvody převzetí Explosie

Ministři obrany Visegrádské čtyřky se shodli na tom, že jejich země společně modernizují vrtulníky Mi-24. Koordinaci prací na projektu bude mít na starost Slovensko. Jak oznámil ministr Jaroslav Tvrdík, podrobnosti dohodnou experti v květnu.

Do České republiky možná zamíří další významná světová automobilka. Po společnostech Peugot a Toyota zvažuje inestici na našem území také jihokorejská automobilka Hyundai. Radiožurnálu to bez bližších podrobností potvrdil generální ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Investice Hyunday v České republice

Premiér Miloš Zeman dnes jede do Ženevy, aby podpořil otevření dalšího kola jednání o liberalizaci obchodu. Zeman navštíví generálního tajemníka Světové obchodní organizace ve chvíli, kdy Mike Moore varuje členské země před dalším prodlužováním příprav.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Návštěva Miloše Zemana v Ženevě

V příštích pěti týdnech mají stoupnout ceny brambor a hovězího masa. Tvrdí to prognoza Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Hovězí by mělo stoupnout o dvě až pět korun. Cena zemědělských výrobců brambor by se podle ústavu mohla ustálit až na sedmi korunách za kilogram oproti 5,50 Kč z počátku ledna.

Privatizační komise by měla sestavit užší okruh zájemců o koupi nejméně 51 procent Českého Telecomu. Vybírat bude z osmi návrhů.

Měla by proběhnout čtvrtá tranše tzv. černých aktiv bývalé IPB z Československé obchodní banky do České konsolidační agentury. Objem - téměř 16 miliard korun.

Začíná mezinárodní konference, která představí střední Evropu a Českou republiku jako bezpečné oblasti pro cestovní ruch.

Platí sankce Spojených států proti Ukrajině. Na vybrané zboží uvalí američané stoprocentní clo. To přijde Ukrajinu asi na 75 milionů korun. Důvodem sankcí je neschopnost země zabránit rekordní výrobě pirátských kopií kompaktních disků.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme