Ekonomické informace 24. 1. 2005

Svaz průmyslu a dopravy zveřejní vlastní návrh daňové reformy. Investiční projekty za více než 50 miliard korun přilákala v minulém roce do Česka republiky vládní agentura na podporu podnikání a investic CzechInvest. V Německu se rozběhne první dobrovolný zimní výprodej.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Svaz průmyslu a dopravy připravil vlastní návrh daňové reformy. Zástupkyně generálního ředitele Anna Veverková naznačuje, kterým směrem se reforma ubírá, podrobnosti ale svaz zveřejní až dnes dopoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Veverková: Návrh daňové reformy

Investiční projekty za více než 50 miliard korun přilákala v minulém roce do Česka republiky vládní agentura na podporu podnikání a investic CzechInvest. Objem investovaných peněz proti předchozímu roku tak vzrostl o 10 procent. Počet těchto projektů se však více než zdvojnásobil. Podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové vznikne u nás díky těmto investicím na 20 tisíc nových pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice a pracovní místa

V Německu se dnes naplno rozběhne první dobrovolný zimní výprodej poté, co zimní a letní prodejní akce byly oficiálně zrušeny. V Berlíně výprodeje začaly už včera, obchodní domy Höfner nabídly zboží bez DPH. Prodej bez daně je nový obchodní a veřejností kritizovaný tahák na zákazníky. První takový výprodej způsobil totální kolaps v obchodech s elektronikou MediaMarkt.

Od totálního zimního výprodeje si obchodníci slibují dodatečné zisky ne nepodobné těm rekordním, předvánočním. Takzvaných WSV se účastní 60 až 70 procent obchodníků, kteří nabízejí slevy ve výši 30 až 70 procent. Podle nejnovějšího rozhodnutí soudu ovšem nesmí jít o klamavé zlevnění, tedy snížení cen po předchozích skokových navýšeních. Ze zákona musí obchody také dostatečné zásoby vyprodávaného zboží.

České podniky se postupně vracejí do Iráku. Ministerstvo průmyslu a obchodu letos podpoří projekty na obnovu země v hodnotě téměř devět miliard korun. Loni to bylo ani ne 300 milionů. Mnohé firmy však za hlavní překážku v podnikání stále považují bezpečnost a nejistotu před parlamentními volbami koncem 30. ledna.

Do posledního termínu k podání přiznání k dani příjmu nám sice zbývají ještě více než dva měsíce, na druhou stranu není od věci si tento termín začít připomínat už nyní. Přiznání se nikdo nemusí bát. Lze jej totiž vyplnit i na internetu. Jak na to, vysvětluje Radan Dolejš, redaktor časopisu Profit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Dolejš: Daňové přiznání po internetu

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme