Ekonomické informace 24. 1. 2006

Ministry financí členských zemí Evropské unie dnes v Bruselu čeká velký boj o budoucí výši sazeb daně z přidané hodnoty. Jednat budou o rakouském návrhu, který mimo jiné počítá se zvýšením DPH na výstavbu bytů a vytápění domácností už od roku 2008. V plném provozu bude ode dneška nový terminál na pražském letišti v Ruzyni. Chovatelé skotu budou muset v následujících letech investovat několik stovek milionů korun do ozdravování svých stád.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Ruzyně

letiště Ruzyně | Foto: Jan Rosenauer

Ministry financí členských zemí Evropské unie dnes v Bruselu čeká velký boj o budoucí výši sazeb daně z přidané hodnoty. Jednat budou o rakouském návrhu, který mimo jiné počítá se zvýšením DPH na výstavbu bytů a vytápění domácností už od roku 2008. Česká republika má v těchto oblastech do konce roku 2007 výjimku, ta by ale podle rakouského návrhu měla ke konci roku 2007 skončit, přestože ministři už řadu měsíců diskutují o jejím prodloužení až do roku 2015.

Pro Českou republiku je tedy rakouský návrh nevýhodný a ministr financí Bohuslav Sobotka je připraven ho vetovat. Podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška by 19 procentní daň zabrzdila výstavbu bytů a zvedla jejich ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Mašek: Zvýšení DPH u novostaveb

Pěstitelům cukrové řepy a cukrovarníkům v Evropské unii opět hrozí plošné krácení výrobních kvót, a to už v této sezóně, tedy v letech 2006 a 2007. Omezení výroby ve všech členských zemích o desetinu navrhl německý ministr zemědělství. Důvodem je přebytek cukru na evropském trhu a omezené možnosti jeho vývozu. Zda návrh bez ohledu na plánovanou cukernou reformu projde, zatím není jasné, s konečnou platností by se o něm mělo rozhodnout za měsíc.

Ruský plynárenský monopol Gazprom opět obvinil Ukrajinu, že odebírá příliš mnoho zemního plynu, který přes její území prochází tranzitními plynovody, a připravuje tak o dostatečně vysoké dodávky odběratele plynu ve střední a západní Evropě. V posledních dnech si na snížené dodávky z Ruska stěžovalo například Polsko, Maďarsko, Itálie nebo Chorvatsko. Ukrajina ale tvrdí, že plyn posílá na západ podle uzavřených smluv. Přiznává sice, že kvůli mrazům teď spaluje větší objemy plynu než obvykle, tento plyn prý ale pochází z její vlastní produkce.

V plném provozu bude ode dneška nový terminál na pražském letišti v Ruzyni. Od svého otevření před několika dny ho využívaly pouze letecké společnosti aliance Skyteam, ke kterým se nyní přidávají další. Jak připomíná mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková, terminál zvyšuje kapacitu letiště na dvacet milionů cestujících ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sedláčková: Nový terminál v Ruzyni

Chovatelé skotu budou muset v následujících letech investovat několik stovek milionů korun do ozdravování svých stád. Ta musí letos začít povinně očkovat proti infekční nemoci IBR. Ministerstvo zemědělství jim bude polovinu nákladů na očkování dotovat, pokud tedy příspěvek schválí Evropská unie, která to zatím neudělala. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna mají na ozdravění chovu zájem především sami farmáři.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Duben: Ozdravění chovu skotu

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme