Ekonomické informace 24. 10. 2002

V Bruselu dnes začne dvoudenní bitva o peníze na rozšíření Evropské unie. 15 bude proto jednat i tom, zda před přijetím desítky nových zemí není nutná reforma společné zemědělské politiky. Čeští zemědělci požadují, aby po vstupu do unie měli stejné dotace a výrobní kvoty jako ostatní. Průměrná česká mzda je čtvrtinou průměrné mzdy v Evropské unii. Právě nízké náklady na pracovní sílu byly jednou z hlavních překážek při vstupních jednáních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

V Bruselu dnes začne dvoudenní bitva o peníze na rozšíření Evropské unie. 15 bude proto jednat i tom, zda před přijetím desítky nových zemí není nutná reforma společné zemědělské politiky. Informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o jednání Evropské unie

Čeští zemědělci požadují, aby po vstupu do unie měli stejné dotace a výrobní kvoty jako ostatní. Šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek to považuje za klíčovou otázku našeho vstupu do unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohumír Dufek o vyjednávání

Průměrná česká mzda je čtvrtinou průměrné mzdy v Evropské unii. Právě nízké náklady na pracovní sílu byly jednou z hlavních překážek při vstupních jednáních. Ani po vstupu do Evropské unie ale k rychlému růstu mezd nedojde. Jejich zvyšování totiž závisí na produktivitě práce a pokud by rostla pomaleji než mzdy, mohlo by dojít k ekonomické nerovnováze, jak potvrzuje ekonom České spořitelny Luboš Mareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luboš Mareš o růstu mezd

Česká republika zaostává za zeměni Evropské unie v profesním vzdělání. Právě odbornost zaměstnanců přitom podle generálního ředitele agentury Czech Trade Martina Tlapy ovlivňuje produktivitu práce, náklady firem, a tím i konkurenceschopnost na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Tlapa o zaostávání ve vzdělávání

I v příštím roce bude hlavní město Praha nejspíše hospodařit se ztrátou. Návrh rozpočtu totiž počítá se schodkem kolem 5 miliard korun. Jak potvrdila zástupkyně ředitele magistrátu pro finance Zdena Javornická, metropole počítá i s mimořádnými příjmy, například z prodeje Pražských vodovodů a kanalizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdena Javornická o rozpočtu Prahy

Americká investiční skupina Appian Group, kterou Česká konsolidační agentura vybrala exkluzivně jako možného kupce Škody Holding, už zaplatila nenávratnou 100miliónovou kauci. Do 14. listopadu má Appian předložit závaznou nabídku. Podle člena dozorčí rady agentury Vladimíra Doležala nabídli Američané za Škodu Holding jednu miliardu korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme