Ekonomické informace 24. 10. 2005

Dálnice D1 se dnes v úseku mezi Vyškovem a Vrchoslavicemi prodlouží o dalších 17 kilometrů. Stále více podnikatelů využívá možnost komunikovat se státní správou prostřednictvím internetu. Česká republika a Rusko chtějí prohloubit spolupráci v cestovním ruchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dálnice D1 se dnes v úseku mezi Vyškovem a Vrchoslavicemi prodlouží o dalších 17 kilometrů. V budoucnu by dálnice měla pokračovat napříč Moravou k Ostravě a polským hranicím, k tomu jí ale i po dnešku bude chybět ještě 130 kilometrů. Zatím se připravuje výstavba dalších 80 kilometrů.

Dnes zprovozněný úsek pomůže podle mluvčí ministerstva dopravy Marcely Žižkové především regionální dopravě na střední Moravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Žižková: Nový úsek D1

Stále více podnikatelů využívá možnost komunikovat se státní správou prostřednictvím internetu. Na portál veřejné správy už se přihlásilo přes 40.000 firem a například se správou sociálního zabezpečení elektronicky komunikuje 61 procent organizací s více než 25 zaměstnanci.

Podle ministryně informatiky Dany Bérové vděčí Správa sociálního zabezpečení za velký zájem podniků především velmi jednoduchému a příjemnému uživatelskému prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Bérová: Elektronická komunikace

Česká republika a Rusko chtějí prohloubit spolupráci v cestovním ruchu. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek s ruskou stranou podepsal dohodu o vzájemné pomoci v této oblasti. Díky dohodě by mělo docházet k postupnému omezování vízové povinnosti a k rychlejšímu vyřizování těchto formalit.

Podle analytika společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka je to dobrá zpráva, protože ruští turisté jsou pro naši ekonomiku velmi důležití.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Ruští turisté v Česku

Jihokorejská automobilka Hyundai bude při rozhodování o konečném umístění svého nového závodu hodnotit hlavně kvalitu silničního sítě a výši pobídek od české vlády. Po návratu z Jižní Koreje to prohlásil primátor Ostravy Aleš Zedník s tím, že pro Korejce je důležitá především vzdálenost místa od slovenské Žiliny, kde staví závod sesterská společnost Kia Motors, kvalita silničního spojení a připravenost pozemků. Hyundai u nás počítá s minimálně stejnou výši investičních pobídek, jakou nabízí Slovensko.

Český stát vybírá na sociálním pojištění nejvíc ze všech zemí OECD. Zatímco například v Dánsku přestavuje sociální pojištění pouze 2,5 procenta celkových státních příjmů, u nás představuje téměř 44 procent příjmů státní kasy. Země západní Evropy ale rozpočet o to více plní daněmi z příjmů - nejvyšší zdaněním se může pochlubit Švédsko, Belgie a právě Dánsko. Česká republika se v hodnocení výše zdanění řadí naopak k průměru.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme