Ekonomické informace 24. 10. 2007

Sněmovna schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Dnes poslance čeká diskuse o energetice. Farmáři mají potíže s vysokými cenami krmného obilí a nízkými výkupními cenami masa. Obchodní výměna mezi Českem a Ruskem v posledních letech roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Sněmovna podle očekávání poslala návrh státního rozpočtu na příští rok do druhého čtení. Rozpočet počítá s deficitem 71 miliard korun. Sněmovní schůze dnes pokračuje, má se zabývat například otázkou, jestli bude státní energetickou koncepci schvalovat sněmovna místo vlády. S návrhem přišel stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. Podle něho totiž vláda současnou energetickou koncepci neplní, a tím nám hrozí v budoucnu energetická krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Energetická koncepce

Farmáři mají potíže s vysokými cenami krmného obilí a nízkými výkupními cenami masa. Od státu očekávají pomoc, chtějí dokonce demonstrovat před ministerstvem zemědělství v Praze. Pokud vláda nezasáhne, může podle šéfa národního odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka stoupnout příští rok cena vepřového masa až na dvojnásobek. Jak ale říká mluvčí resortu zemědělství Petr Vorlíček, kabinet moc možností, jak farmářům pomoci, nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vorlíček: Podpora zemědělců

Obchodní výměna mezi Českem a Ruskem v posledních letech roste, i když obchodní bilance vykazuje vysoké schodky. To vyplývá z toho, že Česko dováží z Ruska ropu a plyn. České firmy ale získávají v Rusku nové velké zakázky. Například brněnská firma Alta se podílí na rekonstrukci ruského závodu na Urale asi za 27 miliard korun. Nejnověji Moravské naftové doly podepsaly s ruskou firmou Proinvest a vládou Uljanovské oblasti smlouvu o těžbě ropy a zemního plynu v tomto ruském regionu. Projekt je považován za velmi perspektivní.

Česká republika se stala první zemí ze střední Evropy, která přestala využívat programů Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Rozhodlo o tom dnes v Londýně představenstvo banky. Česko tak nebude od konce roku již přijímat úvěry od banky, naopak se stane zemí, která bude pomoc poskytovat.

Skotské whisky se prodává stále více a jedním z důvodů je rostoucí zájem na Dálném východě. Velmi rychle roste hlavně čínský trh. Čína se už dostala mezi deset největších odběratelů skotské whisky. Výrobci ale na ten prudký zájem nestačí reagovat, podle zákona se totiž smí whisky nazývat jen lihovina, která zrála v sudu aspoň tři roky.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme