Ekonomické informace 24. 11. 2006

Elektronické mýtné by skutečně mělo začít fungovat od 1. ledna. Růst cen v příštím roce zrychlí, inflace by mohla překročit tři procenta. Firmu Radiokomunikace koupila za 33 a půl miliardy korun skupina zahraničních investorů. Chovatelé prasat chtějí zvýšit příjmy vyhledáním stálého odbytu v zahraničí. Češi pijí méně piva než dřív. Nový model vozu Škoda Fabia představí automobilka Škoda Auto poprvé prodejcům z celého světa v únoru v Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

provoz na dálnici D1

provoz na dálnici D1 | Foto: Marián Vojtek

Elektronické mýtné by skutečně mělo začít fungovat od 1. ledna. O včasném uvedení systému do provozu a uzavřených smlouvách jednal ministr dopravy Aleš Řebíček s majitelem rakouské firmy Georgem Kapschem.

Růst cen v příštím roce zrychlí, varují ekonomové. Inflace by mohla překročit tři procenta, a to především kvůli zvýšení regulovaných cen. Zdraží totiž elektřina, voda i vytápění a poroste také regulované nájemné. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla se nám ale přesto životní úroveň nesníží, protože naše platy porostou dvakrát rychleji než ceny.

Firmu Radiokomunikace koupila za 33 a půl miliardy korun skupina zahraničních investorů složená z americké investiční banky Lehman Brothers, investiční firmy Mid Europa Partners a Al-Bateen Investment ze Spojených arabských emirátů. Se 100 procenty akcií Radiokomunikací získaly i 40 procent akcií české pobočky mobilního operátora T-Mobile International.

Čeští chovatelé prasat chtějí zvýšit příjmy vyhledáním stálého odbytu v zahraničí. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se odvětví dostává do krize kvůli klesajícím farmářským cenám a zdražení krmných směsí, které způsobila letošní nižší úroda obilí. Stálý odbyt farmářům nabídl zástupce masokombinátu v Německu.

Češi pijí méně piva než dřív. Spotřebu ale čím dál víc nahrazují zahraniční turisté. Na cizince podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého připadá ze 160 litrů na hlavu a rok odhadem 20 litrů. Kromě toho se výrazně zvyšuje export.

Nový model vozu Škoda Fabia představí automobilka Škoda Auto poprvé prodejcům z celého světa v polovině února v Karlových Varech. Světová prezentace v historickém objektu Císařských lázní potrvá dva týdny a zúčastnit se jí má postupně až několik tisíc obchodníků z asi 90 zemí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme