Ekonomické informace 24. 2. 2005

Bankovní rada České národní banky se dnes poprvé sejde v novém složení. Pěstitelé obilí nemohou udat skoro 2,7 milionu tun obilí z loňské sklizně. Konkurenčním operátorům se nelíbí cena licence pro vybudování a provoz mobilní sítě třetí generace UMTS společnosti Oskar. Německá Lufthansa vybuduje v Brně telefonní zákaznické centrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Bankovní rada České národní banky se dnes poprvé sejde v novém složení. Investoři na její rozhodnutí čekají s nervozitou, která už vedla k mírnému oslabení české koruny vůči euru i dolaru. Jak ale soudí ekonomka Helena Horská z Raiffeisen Bank, základní úrokové sazby dnes centrální nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Bankovní rada

Pěstitelé obilí nemohou udat skoro 2,7 milionu tun obilí z loňské rekordní sklizně. Ceny komodit letí dolů a někteří zemědělci hlásí, že jim obilí ve skladech začali napadat škůdci. Očekávání nesplnil ani intervenční nákup, který z nabídky více než milionu tun vykoupil jen polovinu. Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jana Veleby je možností vývoz obilí přes mořské přístavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Přebytek obilí

Inspektoři Evropské unie podle předběžného hodnocení nezjistili závažné nedostatky v práci veterinární správy ani ve zpracování živočišných odpadů v Jihomoravském kraji. Jak informoval ředitel krajské veterinární správy Jaroslav Salava, inspektoři prověřovali Krajskou veterinární správu v Brně a asanační podnik AGRIS Medlov na Brněnsku.

Operátor Oskar Mobil získal od Českého telekomunikačního úřadu licenci pro vybudování a provoz mobilní sítě třetí generace UMTS. Firma za licenci zaplatí během pěti let dvě miliardy korun. Konkurenční Eurotel a T-Mobile za stejnou licenci zaplatili dohromady více než sedm miliard, a tak protestují, říká mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hájek: T-Mobile protestuje proti licenci Oskarovi

Podobně se ústy mluvčí Diana Dobálové vyjadřuje i Eurotel.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Dobálová: Eurotel protestuje proti licenci Oskarovi

Jedna z největších leteckých společností, německá Lufthansa, vybuduje v Brně telefonní zákaznické centrum. Práci v něm najde až 100 lidí. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové se Lufthansa rozhodla pro Brno kvůli jeho poloze v blízkosti letišť v Mnichově a Frankfurtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Lufthansa investuje v Brně

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme