Ekonomické informace 24. 2. 2006

Česká národní banka zachovala úrokové sazby. CzechTrade bude mít nové vedení. Dánský renomovaný výrobce elektroniky bude investovat v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Centrální banka nezměnila úrokové sazby. Členové jejího vedení zjevně usoudili, že na zkrocení obchodníků, kteří hnali českou měnu do přílišných výšek, stačí slovní intervence. A jak připomíná hlavní ekonom Reiffeisen Bank Pavel Mertlík, Česká národní banka se soustředila na jiný svůj úkol. A tím je kontrola míry inflace.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: ČNB

Koruna po rozhodnutí centrální banky posílila o 15 haléřů, což je pohyb v rámci očekávání.

Agentura CzechTrade bude mít od 15. března nové vedení. Generální ředitelku Jitku Hanzlíčkovou vystřídá v čele agentury Ivan Jukl, který byl obchodním radou českého zastupitelského úřadu v Dánsku. Současná ředitelka prý míří do komerční sféry.

Dánským investorům se zalíbilo v české Kopřivnici. Společnost Bang & Olufsen investuje do výstavby nové továrny celkem 480 milionů korun a nabídne práci dvěma stovkám zaměstnanců. Společnost zahájila výrobu v pronajatých prostorách areálu Tatry Kopřivnice už předloni na podzim a současně začala stavět novou halu v místní průmyslové zóně. Podle generálního ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy se bude firma rozvíjet i dál - chystá totiž vlastní vývojové centrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Firma se bude rozvíjet dál

Známe už vítěze soutěže Podnikatel roku, kterou vyhlašuje společnost Ernst and Young. Kdo vyhrál za Českou republiku, nám teď řekne marketingový ředitel firmy Richard Singr.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Singr: Podnikatel roku

Ještě pro vás mám zajímavou informaci od České správy sociálního zabezpečení. Ta říká, že je u nás nečekaně mnoho lidí, kteří se snaží pozměňovat neschopenky, aby mohli zůstat déle doma. Ovšem: pozměňování údajů v neschopenkách je trestným činem a podle mluvčí úřadu Štěpánky Mikešové jsou takoví lidé naivní. Není totiž vůbec těžké je odhalit. Protože lékaři část neschopenky zůstává a posílá ji oblastní správě sociálního zabezpečení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Mikešová: Neschopenky

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme