Ekonomické informace 24. 3. 2006

Zemní plyn ve třetím čtvrtletí možná nepodraží. Spotřeba elektřiny se od roku 1989 zvýšila o více než padesát procent. Česko má v čerpání z evropských fondů rezervy. Přechod na letní čas bude mít vliv na vlaková spojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Ceny zemního plynu se ve třetím čtvrtletí možná nebudou muset zvyšovat. Podmínkou je stabilní situace na trzích s topnými oleji a naftou. Na Žofínském fóru o současné energetické situaci u nás to předpověděl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Úřad naposledy zvedl ceny zemního plynu k 1. dubnu, a to v průměru o necelá dvě procenta, v lednu se ale cena zvýšila skoro o pět procent.

Spotřeba elektřiny v českých domácnostech se od roku 1989 zvýšila o 53 procent. Podle analýz společnosti ČEZ roste spotřeba energie s tím, jak se daří ekonomice. Jak doplňuje mluvčí společnosti Eva Nováková, posiluje průmysl a také se zvyšuje životní úroveň obyvatelstva a tím množství spotřebičů, které mají lidé doma.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Spotřeba elektřiny

Česko nečerpá tolik peněz z Evropských fondů, kolik by mohlo. Evropská komise kritizuje, že naše úřady zavedly složité, dodatečné administrativní procedury, které proces zdržují. Prodlevy umocňuje české pravidlo, že se projekty financují z domácích zdrojů a o peníze z Unie se žádá až po jejich dokončení. To vede k tomu, že zatím získáváme jen část unijních prostředků. Podle místopředsedy vlády pro ekonomiku Jiřího Havla je jedním z důvodů také to, že teprve začínáme.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Havel: Evropské fondy

Nadcházející víkend bude ve znamení přechodu na letní čas. Změna nastane v neděli ve dvě hodiny ráno, kdy se čas posune o jednu hodinu dopředu na třetí hodinu. Jaký vliv to bude mít na provoz vlakových spojů uvádí mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Vlakové spoje

Český trh informačních technologií loni zaznamenal růst o více než osm procent a poprvé překročil hranici 70 miliard korun. Podle analytické společnosti IDC by se letos měla útrata lidí a firem v tuzemsku zvýšit o 10,5 procenta. Český trh tak patří k nejrozvinutějším ve střední Evropě. Velký zájem je hlavně o notebooky.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme