Ekonomické informace 24. 4. 2001

Dnes si navzájem ČSOB a nucený správce IPB sdělí, na kolik si cení převzetí Investiční a poštovní banky. Česká národní banka zveřejní výsledky zahraničního obchodu za březen a noví členové Evropské unie zřejmě v brzké době nebudou moci vstoupit do měnové unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB a nucený správce IP banky si dnes vymění ocenění bývalé Investiční a Poštovní banky. Od kladné či záporné hodnoty podniku se odvine cena, kterou ČSOB za převzetí IPB zaplatí. Podle odborníků se dá očekávat, že odhady budou rozdílné. Obě strany mají třicet dnů na to, aby se jejich stanoviska sblížila. Pokud se budou lišit o více než 100 miliónů korun, konečnou cenu určí arbitr.

Kandidátské státy by neměly v brzké době žádat o vstup do eurozóny. Shodli se na tom přední politici a finančníci ze zemí evropské měnové unie. Ekonomika žádného kandidátské státu není na převzetí eura podle nich připravena. Další informace má náš zpravodaj Milan Fridrich.

Privatizace Komerční banky bude pokračovat intenzivně a transparentně. Západní investory o tom v Londýně ujistil ministr financí Jiří Rusnok. Do začátku května by zájemci měli předat své závazné nabídky, které poradenská společnost Goldman Sachs během několika dnů vyhodnotí. Na přelomu května a června chce pak Rusnok vládě předložit materiál s návrhem na prodej banky. Zrychlit chce také privatizaci Telecomu.

Během let 2002 až 2005 mají členské banky mezinárodních asociací Visa a Europay Mastercard přejít na čipovou technologii. V Česku se tak čipem vybaví přes 4 milióny platebních karet. S nimi se podle Zdeňka Hausera ze Europay International změní i technologie bankomatů pro výběr hotovosti a platební terminály v obchodní síti.

Za první čtvrtletí letošního roku vykázala Mostecká uhelná třísetmilionový zisk. Potvrdila tak loňský obrat svého hospodaření. Tato částka tvoří zhruba polovinu celoročního odhadovaného zisku. K úspěšné restrukturalizaci firmy se podle generálního ředitele společnosti Antonína Koláčka přičetl i prodej Všeobecného vzájemného penzijního fondu.

Ostravská Nová huť se naopak za první tři měsíce letošního roku propadla do ztráty, dosahující 129 miliónů korun. Ve srovnání se stejným období vloni je to téměř stoprocentní pokles. Podle mluvčí Sylvy Mazurkové tržby společnosti naopak vzrostly o 30 % na 7 miliard a 300 miliónů korun.

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o zahraničním obchodu za březen. Většina ekonomů očekává schodek obchodní bilance okolo 9 miliard korun. Komerční banka je ve svých odhadech opatrnější. Podle analytika Jana Vejmělka by se už mohlo projevit projevovat očekávané zpomalení ekonomiky Evropské unie a pokles našeho vývozu západním směrem.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme