Ekonomické informace 24. 4. 2002

Nadále nejasné zůstává financování naší vojenské nemocnice směřující do Afgánistánu. Poslanci o něm totiž rozhodnou zřejmě až na mimořádné schůzi druhý týden v květnu. Návrh vlády na snížení hodnoty dluhopisů totiž sněmovna dostala teprve v pondělí a od této doby musí k projednání bodu uplynout 10denní lhůta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen na letišti

Saab J-39 Gripen na letišti | Foto: SAAB-BAE Systems

Nicméně k nové výši dluhopisů ministr obrany Jaroslav Tvrdík Radiožurnálu řekl:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Tvrdík: Dluhopisy

Ještě tento týden by poslanci měli rozhodnout o tom, zda naši piloti budou létat s Gripeny. Vláda sice pořízení 24 strojů za 60 miliard korun v pondělí odsouhlasila, ale hlavně ODS a komunisté k tomu mají velké výhrady. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík pochybuje o ochotě poslanců schválit nákup stíhaček ještě do voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Tvrdík: Gripeny

Celkem 220 lidí propustí Adamovské strojírny na Blanensku, které jsou od začátku března v konkurzu. Sníží tak stav zaměstnanců přibližně na jedenáct set. Původně oznámily strojírny odchod čtyř stovek pracovníků. Řešením této situace má bý pro tradičního výrobce tiskařských strojů prodej zahraničnímu strategickému partnerovi. Potvrzuje to správce konkurzní podstaty Tomáš Pleva:

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Pleva: Adast propouští

O 20 procent měl, podle železničních odborů, klesnout Českým drahám v prvním čtvrtletí kvůli zdražení jízdného počet cestujících. Vedení drah naopak hovoří o jejich růstu. Dráhy v lednu zdražily jízdné pro náhodné cestující až o 60 procent. Traťové jízdenky podražily až o 40 procent. Významně ubylo cestujících například na tratích Jablonecka, za první čtvrtletí letošního roku o celou jednu třetinu. Na vině je podle přednosty železniční stanice v Jablonci nad Nisou Jindřicha Berounského jednoznačne zvýšení cen jízdného.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Berounský: Úbytek cestujících

Obchodník s cennými papíry KTP Quantum nabízel klientům služby v rozporu s právními předpisy a zneužíval Garanční fond. Je o tom přesvědčena Asociace pro kapitálový trh. Krach KTP Quantum, kam vložilo více než 2 miliardy korun asi 30 tisíc lidí, je největším domácím úpadkem makléřské firmy. Od 22. března je společnost navíc v konkursu a jejím případem se zabývá i policie. To byl také hlavní důvod pro vyloučení KTP z Asociace obchodníků s cennými papíry, jak potvrdil její viceprezident Martin Kozumplík.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kozumplík: Quantum

Evropská komise zahájila boj proti internetové kriminalitě. Dlouho očekávaná zpřísněná legislativa je na stole a brzy se jí budou zabývat členské státy evropské unie. Jak dodává náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, posílit by se měla v první řadě spolupráce speciálních policejních oddílů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Internetová kriminalita

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme