Ekonomické informace 24. 4. 2006

Pečivo možná výrazně podraží. Expertní skupina se bude zabývat přerozdělováním daní. Cena ropy prolomila historické maximum. Škody po záplavách by mohly dosáhnout miliardy korun. Přibývá dlužníků pojistného na sociální zabezpečení. Objem nových hypoték vzroste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koláče

koláče | Foto: Jan Rosenauer

Pečivo by během několika měsíců mohlo výrazně podražit, a to až o čtvrtinu. Důvodem jsou především rostoucí ceny energií, které výrobcům zvyšují náklady. Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil nechce odhadovat o kolik by pekaři mohli ceny svých výrobků zvednout, potvrzuje ale, že ke zdražení pečiva dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Musil: Dojde ke zdražení pečiva

Expertní skupina složená ze zástupců ministerstva financí, Asociace krajů a Svazu měst a obcí, by se dnes měla sejít k dalšímu jednání o přípravě podkladů pro legislativní změnu přerozdělování daní. Systém přerozdělování se v současné době řídí pouze jediným kritériem, kterým je počet obyvatel, a to by se podle primátorů měst mělo změnit tak, aby přerozdělování zohledňovalo i další faktory.

Rušno zřejmě bude i na trhu s ropou. Její cena v pátek večer prolomila další historické maximum a poprvé překonala hranici 75 dolarů za barel. Obchodníky znepokojuje především napětí mezi Íránem a západními zeměmi, které požadují, aby Írán zastavil obohacování uranu. Pokud by konflikt mezi Íránem a Západem eskaloval, nedá se vyloučit, že by Írán mohl začít ropu využívat jako prostředek nátlaku. Evropští politici proto žádají ropný kartel OPEC, aby zvýšil produkční limity, členové OPECu to ale odmítají. Analytici proto předpokládají, že cena ropy může dále růst. S ní zřejmě budou zdražovat i vzácné a základní průmyslové kovy. Rostoucí cena černého zlata totiž investory láká na nové trhy.

Pojišťovny začínají vyplácet první plnění škod napáchaných letošními jarními povodněmi. Česká asociace pojišťoven podle svého mluvčího Jana Kábrta odhaduje, že celková škoda způsobená letošními záplavami by mohla dosáhnout miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kábrt: Záplavy

Dlužníků pojistného na sociální zabezpečení postupně přibývá. Loni jich Česká správa sociálního zabezpečení evidovala už 425 tisíc, zatímco v roce 2002 správě sociálního zabezpečení dlužilo o 63 tisíc neplatičů méně. Pohledávky na nezaplaceném pojistném tak za poslední roky stouply na 62 miliard korun. Z celkové částky vyměřeného pojistného to ale představuje zhruba jen dvě procenta.

Hypoteční banky hlásí v 1. čtvrtletí až dvojnásobný nárůst hypoték a mohou se těšit na další. Podle odborníků totiž zájem o hypotéky dále poroste. Zatímco loni banky poskytly hypoteční úvěry ve výši 73 miliard korun, letos podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila vzroste celkový objem nových hypoték na 85 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sadil: Hypotéky

Podrobněji se k boomu hypotečních úvěrů vrátíme po čtvrt na deset v dnešním ekonomickém magazínu.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme