Ekonomické informace 24. 4. 2007

Pražská burza znovu prolomila rekord. Dnes bude otevírat na historickém maximu. Index PX je téměř na 1815 bodech. Sněmovna bude na dnes začínající schůzi rozhodovat o přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Do konce roku 2006 vyčerpala Česká republika třetinu peněz z EU na léta 2004 až 2006. Téměř dva biliony korun - to je cena, kterou chce zaplatit britská banka Barclays za svého konkurenta, nizozemský ABN AMRO. Oznámili to zástupci obou institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Pražská burza znovu prolomila rekord. Dnes bude otevírat na historickém maximu. Index PX je téměř na 1815 bodech. K dalšímu růstu českých titulů přispěl mimo jiné ČEZ, o který měli investoři největší zájem. Valná hromada této společnosti schválila dividendu 20 korun na jednu akcii, celkem tak vyplatí 12 miliard korun. Kromě toho akcionáři schválili, že podnik může vykoupit až 10 procent svých vlastních akcií na volném trhu. Sedm procent ze svého podílu v ČEZu chce přitom přes burzu prodat stát. Proč bude podnik své akcie vykupovat, vysvětluje analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Proč bude ČEZ vykupovat své akcie

Dnes může dění na burze ovlivnit mimo jiné valná hromada tabákové společnost Phillipe Morris. Ta by měla odsouhlasit dividendu 600 korun. Je ale možné, že se akcionáři rozhodnou schválit cenu vyšší.

Sněmovna bude na dnes začínající schůzi rozhodovat o přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Návrh novely o ochraně ovzduší nepočítá s plošným přidáváním biosložek, protože by to odporovalo evropským směrnicím. Prodejci ale budou muset nahradit stanovenou část paliva složkami z řepkového oleje. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka si budou moct prodejci motorové nafty vybrat z několika možností.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bursík: Přimíchávání biopaliv do pohonných hmot

Pokud poslanci novelu schválí, mohla by být biopaliva součástí pohonných hmot nejpozději od příštího roku. Česko má podle ministerstva zemědělství dostatek kapacit na jejich výrobu.

Do konce roku 2006 vyčerpala Česká republika třetinu peněz z EU na léta 2004 až 2006. Celkem může v tomto programu získat 52 miliard korun, do konce loňského roku vyčerpala necelých 16 miliard korun. Jak informovalo ministerstvo pro místní rozvoj, všechny peníze se musí utratit do konce roku 2008.

Téměř dva biliony korun - to je cena, kterou chce zaplatit britská banka Barclays za svého konkurenta, nizozemský ABN AMRO. Oznámili to zástupci obou institucí. Převzetím vznikne jedna z největších bank světa, se 47 miliony klientů. Její podnikání se bude řídit britským právem. Jak se fúze odrazí na službách zákazníkům, odhaduje ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ševčík: Fúze Barclays a ABN AMRO

Nejdražší obchodní značkou světa je letos americká internetová společnost Google. Její logo a vědomí o značce se cení zhruba na 66 miliard dolarů. Ukázal to žebříček společnosti Millward Brown Optimor.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme