Ekonomické informace 24. 5. 2006

Vláda projedná strategii obnovy území postiženého jarními povodněmi - vzniklé škody jsou odhadovány na 5,5 miliardy korun. Klienti zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň zřejmě dostanou dodatečně odškodnění. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se ekonomický růst v Česku tento i příští rok mírně sníží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v Ústí nad Labem - 7.4.2006

Povodně v Ústí nad Labem - 7.4.2006 | Foto: Jan Pácha | Zdroj: Český rozhlas

Strategií obnovy území postiženého mimořádnými záplavami na jaře letošního roku se dnes bude zabývat vláda. Ministerstvo pro místní rozvoj jí předkládá materiál, který na obnovu počítá s pěti miliardami korun. Priority strategie upřesňuje náměstek ministra Jiří Patočka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Patočka: Obnova po povodních

Jak z materiálu vyplývá, škody po povodních jsou odhadovány na 5,5 miliardy korun. Nejvíce je poškozen majetek ve Středočeském a Jihomoravském kraji, kde se náklady na obnovu v každém kraji odhadují na více než miliardu korun.

Klienti zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň zřejmě dostanou dodatečně odškodnění až do výše čtyř milionů korun. Sněmovna o tom rozhodla na návrh ODS. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Přísnější podmínky prodeje benzinu a nafty zavádí novela zákona o pohonných hmotách, kterou schválila sněmovna, když odmítla pozměňovací návrhy Senátu. Norma mimo jiné umožňuje České obchodní inspekci kontrolovat přepravu pohonných hmot od výrobce k prodejci, a tak vyloučit prodej pančovaných pohonných hmot. Novelu musí ještě podepsat prezident republiky.

Obchody na pražské burze během včerejška překonaly magickou hranici deseti miliard korun. Ceny hlavních akcií po masivních výprodejích zamířily vzhůru. O pět procent vzrostl Philip Morris a Komerční banka, téměř sedm procent přidal Český Telecom. Dolů šly jen Zentiva a ČEZ.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se ekonomický růst v Česku tento i příští rok mírně sníží. OECD odhaduje růst HDP za rok 2006 na 5,75 procenta a pro příští rok už jen 4,75 procenta. Zároveň předpovídá vyšší inflační tlaky a růst schodku veřejných rozpočtů. Podle analytika společnosti Patria Davida Marka by pro rychlejší růst ekonomiky bylo potřeba provést některé zásadní kroky.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Ekonomický růst

Ceny ropy se za všeobecného oživení na trzích komodit dostaly na 72 dolarů za barel. Kromě spekulativní reakce na poslední propady cen hrála u ropy roli také předpověď další rušné sezony atlantických hurikánů. Trh teď čeká na dnešní zprávu o týdenním vývoji zásob ropy a benzinu v USA. Zásoby v posledních týdnech rostou a další zvyšování by mohlo ceny opět srazit dolů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme