Ekonomické informace 24. 6. 2004

Ani dnešní jednání Bankovní rady České národní banky zřejmě nepohne s rekordně nízkými úrokovými sazbami. Nejrůznější projekty firem a obcí by měly už brzy zaplatit peníze z Evropské unie. Evropská komise také doporučí, aby Česká republika získala na snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta HDP čas do roku 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ani dnešní jednání Bankovní rady České národní banky podle analytiků nepohne s rekordně nízkými úrokovými sazbami. Proč centrální banka se zvýšením sazeb ještě pravděpodobně počká, vysvětluje ekonomka Volksbank CZ Markéta Šichtařová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Úrokové sazby

Nejrůznější projekty firem a obcí by měly už brzy zaplatit peníze z Evropské unie. Evropská komise totiž formálně schválila programy hospodářského a sociálního rozvoje nových členských zemí. To nám umožní čerpat peníze z evropských fondů.

V letech 2004 až 2006 z nich Česká republika může využít v přepočtu až 80 miliard korun a pokud projde současný návrh rozpočtu Evropské unie, mohla by naše země v následujících letech, tedy 2007 až 2013, dostávat ročně až 110 miliard korun. K čemu je možné přidělené peníze použít, upřesňuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Peníze ze strukturálních fondů

Evropská komise také doporučí, aby Česká republika získala na snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu čas do roku 2008. Takové datum by bylo přesně v souladu s plánem české vlády, který Evropská komise nechce urychlovat.

Podle analytika Davida Marka ze společnosti Patria On-line je splnění požadovaných maastrichtských kritérií do roku 2008 reálné, ovšem jen tehdy, pokud se nezastaví započaté reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Plnění maastrichtských kritérií

Dlouho očekávaný burzovní vstup roku v Německu je skutečností. I když se zpožděním ale především s úspěchem se od včerejška prodávají akcie vedoucí komerční banky Spolkové republiky - Postbank AG. O prvních reakcích trhu a průběhu burzovního obchodování informuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Akcie Postbank na trhu

Výdaje za jednu návštěvu kina se v loňském roce ve světě vyšplhaly na historické maximum, protože rostoucí výstavba luxusních multiplexů nadále zvyšovala ceny lístků. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila výzkumná firma Screen Digest.

Průměrná cena lístku do kina se loni zvýšila přibližně na 137 korun, ceny vzrostly ve 40 z 45 zemí, které společnost Screen Digest sleduje. Nejvíce se za jednu návštěvu kina platilo v Japonsku, na dalších místech byly Švýcarsko, Švédsko, Norsko a Dánsko.

A o cenách vstupenek ještě jednou - za lístky na dnešní čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy mezi domácím Portugalskem a Anglií chtějí překupníci až šest set eur tedy téměř 19.000 korun prodávají překupníci vstupenky. V běžném prodeji stály kolem čtyřiceti eur.

Černý trh se vstupenkami v Portugalsku bují přesto, že místní úřady podobnou aktivitu přísně trestají. Trestným činem je totiž nejen prodej, ale i nákup vstupenek neoficiální cestou. Provinilcům hrozí až tři roky vězení.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme