Ekonomické informace 24. 6. 2005

Český Telecom má nového šéfa i novou dozorčí radu. Energetická společnost ČEZ otevřela své zastoupení v Polsku. Čeští výrobci se snaží získat rumunské zakázky v oblasti vodního hospodářství. Cena americké ropy včera večer poprvé v historii překonala magickou hranici 60 dolarů za barel. Konkurenční boj německých přepravců nezná mezí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Českého telecomu

Budova Českého telecomu | Foto: Jan Rosenauer

Český Telecom má nového šéfa i novou dozorčí radu. Nový majoritní vlastník společnosti, španělská Telefónica včera do 15tičlenné dozorčí rady dosadila devět svých lidí a obměněná rada potom odvolala dosavadního šéfa Telecomu Gabriela Berdára. V čele společnosti ho nahradil finanční ředitel Telefóniky Jaime Smith. Odborníci ale nepředpokládají, že by se s novým vedením nějak výrazně změnila cenová politika firmy.

Energetická společnost ČEZ otevřela své zastoupení v Polsku. Pro ČEZ je polský trh velmi zajímavý. Společnost věří, že nakonec získá některou z polských elektráren. Nyní se u našich sousedů uchází o tři podniky, a proto v Polsku otevřela vlastní kancelář. Ta se aktivně zapojí do obchodů s elektřinou na polském trhu i do obchodů na tamní burze. Jak se postup ČEZ líbí polské konkurenci, vysvětluje mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ má zastoupení v Polsku

Čeští výrobci se snaží získat rumunské zakázky v oblasti vodního hospodářství. Rumuni teď do ekologie investují hodně peněz z evropských fondů, aby splnili přístupová kritéria Evropské unie. 21 českých vodohospodářských firem se proto sdružilo v rámci projektu Czech Water Alliance a společnými silami nabízejí v Rumunsku své služby. Právě v těchto dnech české dodavatele v Bukurešti představuje agentura CzechTrade. Podle mluvčího agentury Josefa Němečka je Rumunsko pro naše podniky velmi atraktivním trhem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Němeček: České firmy mají v Rumunsku šanci

Cena americké ropy včera večer poprvé v historii překonala magickou hranici 60 dolarů za barel. Může za to neutuchající poptávka po ropě, která se nesnižuje ani navzdory rekordně vysokým cenám. Od začátku roku tak ropa zdražila už téměř o 40 procent.

Konkurenční boj německých přepravců nezná mezí. Po diskutabilní nabídce diskontního řetězce Lidl a německých železnic nyní přichází se zaručenou nabídkou diskontní letecká společnost s diskontním řetězcem Penny. Cestujícím chtějí umožnit létat do vybraných měst již za cenu 29 eur.

Den D pro zájemce o levné letenky bude 30. června. Při letech do devíti vybraných evropských metropolí, například do Budapešti či Vídně, nikoliv ale do Prahy, ušetří až 50 eur. Objednávku je třeba potvrdit do 30. září a teprve od počátku listopadu do poloviny prosince si mohou šťastní zákazníci zaletět do vybrané destinace. Autoři projektu očekávají, že se hned první den prodá 300 tisíc letenek.

V případě společné akce Lidlu a železnic propadli mnozí zákazníci panice a na jízdenky před obchodem čekali celou noc. Zlevněné letenky se proto budou raději prodávat také prostřednictvím internetu a v cestovních kancelářích.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme