Ekonomické informace 24. 7. 2001

Privatizace českých radiokomunikací finišuje. Řídící výbor dnes projedná upřesněnou společnou nabídku společností Deutsche Bank a Tele Danmark na koupi 51procetního podílu státu v této firmě. Brněnský Zetor tři měsíce po sobě vykazuje malý provozní zisk, v červnu 2 miliony 700 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Privatizace českých radiokomunikací finišuje. Řídící výbor dnes projedná upřesněnou společnou nabídku společností Deutsche Bank a Tele Danmark na koupi 51procetního podílu státu v této firmě. Výsledek by měl být předložen vládě k rozhodnutí na zítřejším zasedání kabinetu. Deutsche Bank a Tele Danmark mají od dubna na jednání o koupi Ra diokomunikací od vlády exkluzivitu. Kabinet ale konsorciu uložil zvýšit původní nabídku, která byla 225 miliónů dolarů. Nová nabídka z poloviny května se pohybuje okolo 300 miliónů USD, tedy asi 12 miliard korun.

Brněnský Zetor tři měsíce po sobě vykazuje malý provozní zisk, v červnu 2 miliony 700 tisíc korun. Podle mluvčího podniku Jaroslava Pichrta je ale celkové hospodaření stále záporné, a to kvůli finančním nákladům dřívějších úvěrů, které jsou nadále úročeny. Od začátku roku Zetor vyrobil 1968 traktorů a skoro všechny prodal.

Akcie na pražské burze doháněly ztráty. Index PX 50 zpevnil o 2,5 procenta na 391 bod.

Londýnská kancelář Raiffeisen Zentralbank doporučuje nakupovat akcie Komerční banky. Podle jejich odhadů by se za rok mohly prodávat za 1200 korun. Při posledních obchodech s akciemi nepřekročila cena 950 korun. Doporučení zdůvodňuje analytik londýnské centrály Raiffeisen bank Jiří Staník.

Zástupci odborů a zaměstnanci Vlárských strojíren jednali se správcem konkursní podstaty o vyrovnání dlužných mezd za poslední dva roky. Podnik, který je už osm let v konkursu, nevyplatil svým pracovníkům nejméně deset milionů korun.

Evropská komise a Německo jsou ve sporu kvůli dotacím v energetice. Základní kámen energetické politiky koalice sociálních demokratů a zelených - podpora alternativních zdrojů - se dostal pod palbu bruselských úředníků kvůli podezření z nekalé soutěže.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme