Ekonomické informace 24. 7. 2003

Sněmovnu dnes čeká hlasovací maraton o jedenácti zákonech reformy veřejných financí. Po měsících čekání získají klienti zkrachovalých kampeliček zpět další peníze. Poškození klienti zkrachovalé společnosti Private Investors by mohli část svých peněz dostat ještě během prázdnin. Koruna po několika měsících posilování oslabuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Hlasovací maraton o jedenácti zákonech reformy veřejných financí čeká dnes poslaneckou sněmovnu. Opoziční poslanci ji tvrdě kritizují. Milan Cabrnoch z ODS například tvrdí, že předložená novela zákona o pojistném negativně postihne drobné podnikatele a živnostníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Cabrnoch: Dopady reformy financí

Po měsících čekání získají klienti zkrachovalých kampeliček zpět další peníze. Dosud jim Zajišťovací fond družstevních záložen vyplatil 80 procent jejich vkladů, maximálně ale jen 100 000 korun. Novela zákona o družstevních záložnách, která nabyla platnosti minulý rok, ale tuto částku navýšila a střadatelé tak mají zpětně nárok na 90 procent, nanejvýš 400 000 korun. Podle mluvčího Oldřicha Zajíce zajišťovací fond do konce září vyplatí zhruba 75 000 oprávněných osob.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Zajíc: Výplata klientům kampeliček

Poškození klienti zkrachovalé společnosti Private Investors by mohli část svých peněz dostat ještě během prázdnin, pokud ovšem ministerstvo financí poskytne Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry prostředky do 31. srpna, jak mu to ukládá vládní usnesení. Podle ředitele Garančního fondu Jiřího Korba na vrácení prostředků čeká téměř 1200 klientů zkrachovalého obchodníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Korb: Výplata klientů Private Investors

Koruna po několika měsících posilování oslabuje. Přesto si hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka myslí, že do našeho vstupu do Evropské Unie koruna ještě posílí. A to díky přílivu zahraničních investic i sbližování cenových hladin.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kupka: Odhad kurzu koruny

Pražská burza se ocitla pod nejsilnějším prodejním tlakem za poslední čtyři týdny. Investoři se zbavovali zejména akcií Českých radiokomunikací, spadly o pět procent, dále Komerční banky, dolů mířily i ČEZ a Philip Morris. Hlavní index PX 50 oslabil o procento na 552 body.

Cena zlata nadále roste - překročila už klíčovou hranici 355 dolarů za unci. Zasloužil se o to opět růst kurzu eura k dolaru, přispěly však i zprávy o možné stávce u předního jihoafrického těžaře.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme