Ekonomické informace 24. 7. 2007

České dráhy vykazují zisk. ČEZ odkoupil vlastní akcie. Ceny pohonných hmot mírně rostou. Stát žaluje ČSOB u arbitrážního soudu o 27 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pendolino jezdí do Děčína

Pendolino jezdí do Děčína | Foto: Jan Rosenauer

Začneme dobrou zprávou. České dráhy jsou ziskové. Za letošní první pololetí dosáhly zisku za více než 31 miliónů korun. V loňském roce přitom měly stamiliónovou ztrátu. Letos počítají, že se na konci roku dostanou k zisku 50 miliónů. Říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Kubala: České dráhy

Energetická společnost ČEZ už odkoupila více než tři procenta vlastních akcií. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce firmy. Na nákup vlastních cenných papírů, který začal 30. dubna, ČEZ vynaložil přibližně 19,5 miliardy korun. Usnesení valné hromady umožňuje společnosti z trhu stáhnout až 59 miliónu akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Cena, kterou za odkup zaplatí, se musí pohybovat od 300 do 2000 korun za kus.

Energetická skupina Czech Coal oficiálně potvrdila, že chce společně s německým koncernem E.ON postavit v České republice hnědouhelnou elektrárnu o výkonu 1200 megawattů. Pro srovnání, oba bloky jaderné elektrárny Temelín pracují s instalovaným výkonem celkem 2000 MW. Hodnota investice by měla dosáhnout téměř 57 miliard korun. E.ON zajistí technologie, Mostecká uhelná, která patří do skupiny Czech Coal, dodá uhlí.

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice stále mírně rostou. Minulý týden to bylo v průměru o 10 haléřů na litr. Natural 95 se v průměru prodával za 30 korun a 70 haléřů, nafta stála průměrně 28 korun a 50 haléřů. Tento týden by se mohlo zdražování zastavit, myslí si Petr Čermák, analytik společnosti Colloseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Pohonné hmoty

Stát žaluje Československou obchodní banku u arbitrážního soudu v Paříži o 27 miliard korun - má jít o kompenzaci v souvislosti se zkrachovalou Investiční a Poštovní bankou. Ministerstvo financí zároveň odmítlo požadavek ČSOB na zaplacení jedné miliardy a 700 miliónů korun. Vysvětluje Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Šnábl: Arbitráž

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme