Ekonomické informace 24. 8. 2001

Odbory i zaměstnavatelé tedy souhlasí s integrací hutních firem a vytvořením společného Českého ocelářského podniku. Prodeji Českých radiokomunikací už nestojí nic v cestě. Ministerstvo financí si už vyjasnilo se zájemci o koupi 51procentního státního podílu v této firmě vyjasnilo všechny podrobnosti a nesrovnalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odbory i zaměstnavatelé tedy souhlasí s integrací hutních firem a vytvořením společného Českého ocelářského podniku. Tripartita tak otevřela cestu k vládnímu plánu restrukturalizace ocelářství. Na radě hospodářské a sociální dohody se mluvilo i o privatizaci energetiky, o které by kabinet měl rozhodnout do konce roku. Pro zaměstnavatele podle presidenta Svazu průmyslu Stanislava Kázeckého, není důležitá rychlost privatizace, ale bezproblémové zásobování elektřinou a co nejnižší ceny. K tomu, že jednání tripartity i přes chystanou privatizaci potvrdilo požadavek odborářů uzavřít kolektivní smlouvy do konce letošního roku s platností do roku 2003 Kázecký prohlásil.

Ministr průmyslu Miroslav Grégr jednal i s odboráři z Vagónky Studénka. Ti si stěžovali naplánované rozsáhlé propouštění v tomto podniku. Ministr podle odborového předáka Miroslava Holinky slíbil, že se do věci vloží.

Prodeji Českých radiokomunikací už nestojí nic v cestě. Ministerstvo financí si už vyjasnilo se zájemci o koupi 51procentního státního podílu v této firmě vyjasnilo všechny podrobnosti a nesrovnalosti. O koupi podílu se uchází konsorcium Tele Danmark a Deutsche Bank. Vláda tedy podle ředitele odboru privatizace ministerstva Igora Fojtíka může tento bod zařadit na program jednání, ovšem kdy se tak stane prý už nezáleží na něm.

Přes půl miliardy korun by měla stát podle nejnovější studie sanace areálu kladenské Poldi. Celkem šedesát hektarů vlastní v společnost Scholz Stahlzentrum-Ost, která nemá na likvidaci ekologické zátěže dostatek peněz. Na financování by se proto měla podíle spolu s kladenským magistrátem vládní agentura Czech invest. Podmínkou je ovšem převod území do vlastnictví města. Jak ale řekl po posledním jednání primátor Milan Volf, majitelé Poldi v čele s Janou Ludwigovou takové řešení odmítají.

Kopřivnickou Tatru je znepokojilo rozhodnutí společnosti Czech Partners, která chce vyzvat vládu ke zrušení tendru na privatizaci automobilky. Ta požaduje, aby ministři ignorovali stanovisko Odienu, bývalé Revitalizační agentury, která v polovině července doporučila Konsolidační bance za strategického partnera Tatry americkou SDC International. Podle Jana Slezáka z tiskového odboru Tatry by změna tohoto stanoviska mohla pro automobilku znamenat vážné existenční problémy.

Dobrovický cukrovar chce žalovat český stát, který mu údajně změnou cukerních kvót způsobil stamilionovou škodu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme