Ekonomické informace 24. 8. 2004

Vláda dnes půjde požádat Parlament o důvěru. A předzvěst tohoto hlasování už včera rozkolísala obchodování s korunou. Kurz nakonec zůstal v podstatě na stejné úrovni, na jaké začínal - tedy jednatřicet korun a 66 haléřů za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Dnes se ale dá předpokládat, že obchodníci budou nervóznější. Alespoň to předpovídá Vladimír Pikora z Volkzbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Obchodování s korunou

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Ta je zaměřena hlavně na ochranu dodavatelů. Někteří velcí obchodníci totiž požadují po menších výrobcích slevy, určité výhody nebo dokonce peníze za to, že jejich zboží odeberou a zařadí do prodeje.

Ministerstvo průmyslu chce odvolat současného předsedu Energetického regulačního úřadu Pavla Brychtu. Potvrdil to mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: P. Brychta: Odvolání P. Brychty

Zástupci Energetického regulačního úřadu nechtěli poskytnout žádné vyjádření, protože o plánu ministerstva oficiálně nic nevědí, přečetli si o tom jen v internetovém plánu zasedání kabinetu. I my jsme minulý týden vysílali, že zdůvodnění ministerstva zřejmě zní: Úřad včas nepřipravil návrh pravidel trhu s plynem.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Trh s plynem

Pracovníci úřadu neoficiálně oponují tím, že návrh pravidel připravili, dokonce ho konzultovali se všemi zúčastněnými stranami - včetně ministerstva průmyslu. Práce ale nemohou dokončit, dokud nebudou vědět, jak bude vypadat nový energetický zákon. Jeho přípravu ovšem prodlužovalo samo ministerstvo průmyslu. Mluvčí ministerstva Ivo Mravinac připouští, že důvodem k odvolání Pavla Brychty je trh s plynem.

Mravinac nechtěl před jednáním vlády říci, koho ministr na šéfa Energetického regulačního úřadu navrhne. Podle neoficiálních informací to ale bude sekční šéf ministerstva pro energetiku Josef Fiřt.

Ministerstvo obrany vloží miliardu korun do programu NATO na vývoj a výrobu systému AGS, který má být pozemní alternativou známých velitelských stanovišť AWACS pro letecké operace. Česká republika se musí do jara příštího roku dohodnout s hlavním dodavatelem projektu NATO, aby se nám vložená miliarda vrátila. To by šlo tak, že se na projektu budou podílet i naši výrobci vojenské techniky. Šéf české Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek doufá, že se to dá stihnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hynek: Systém AGS

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme