Ekonomické informace 24. 8. 2005

Pražská burza se vyšvihla na rekordní úroveň. Nový mohelnický závod Siemensu přijme dalších 100 pracovníků. Japonská banka Tokyo-Mitsubishi otevře své zastoupení v Praze. Dovoz levných čínských bot na český trh letos výrazně zesílil. Investoři opět začínají věřit německé ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza

burza | Foto: Vlastimil Hankus

Pražská burza se vyšvihla na rekordní úroveň. Její hlavní index PX 50 se poprvé za více než 11 let obchodování přehoupl přes 1300 bodů. Tuto hranici překonal o 5 bodů především díky poptávce investorů po mediální společnosti CME, elektrárenské firmě ČEZ a rakouské Erste Bank. Rozhodující podíl na rekordu měl podle obchodníků ČEZ, který zpevnil na 564 koruny, čímž se stal nejdražší v historii.

Nový mohelnický závod Siemensu přijme dalších 100 pracovníků. Zaměstná je v nové hale na výrobu systémů pro přenos a distribuci energie, kterou buduje v areálu továrny Siemens Elektromotory. Siemens přesune do Mohelnice výrobu ze západní Evropy. Většina produkce půjde na export.

Česko bude mít další novou banku. Japonská banka Tokyo-Mitsubishi se rozhodla posílit své postavení ve střední a východní Evropě a otevře zastoupení v Praze. Podle mluvčí agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest Jany Víškové tak reaguje na vzrůstající poptávku japonských investorů po bankovních službách u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Tokyo-Mitsubishi do Prahy

Dovoz levných čínských bot na český trh letos výrazně zesílil. Zatímco loni to bylo 35 milionů párů bot, jen za letošní pololetí už dovoz činil 26 milionů. Na veletrhu Kabo v Brně to uvedla Vlasta Majerová z České obuvnické a kožedělné asociace. Rostoucí dovoz čínské obuvi však podle ní domácí výrobce zatím bezprostředně neohrožuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Majerová: Obuvníci a konkurence z Číny

Investoři opět začínají věřit německé ekonomice. Podle ústavu ZEW vzrostl index očekávání investorů ohledně vývoje německé ekonomiky nejvýše za 17 měsíců. To by se mohlo podle hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové projevit i u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Důvěra v německou ekonomiku

Letiště v Praze-Ruzyni očekává, že v letošním roce odbaví rekordních 11 milionů cestujících. Meziročně by to byl nárůst o 15 procent. Podle Hany Černochové, která je pověřena řízením České správy letišť, bude dosažení této hranice velkým úspěchem, protože leteckou dopravu omezuje razantní růst cen ropy.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme