Ekonomické informace 24. 9. 2004

Mezinárodní měnový fond ve své pololetní zprávě varuje vlády evropských zemí, aby tolik nerozhazovaly peníze. Šéfové Telecomu se nemusí bát o své odměny. Česká republika už podle ministerstva financí odstranila chyby, kvůli nimž bylo pozastaveno čerpání peněz z fondu Phare.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Mezinárodní měnový fond ve své pololetní zprávě varuje vlády evropských zemí, aby tolik nerozhazovaly peníze. Země eurozóny by měly přestat opakovat staré chyby a naopak využít relativně dobrých časů ke snižování schodků veřejných financí. Jinak hrozí dlouhodobá insolventnost států, což v době, kdy populace stárne, není dobré. Zástupce České republiky ve fondu Jiří Jonáš si myslí, že politici by měli sami přesvědčit voliče o užitečnosti snižování mandatorních výdajů státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Jonáš: Snižování výdajů státu

Šéfové Telecomu se nemusí bát o své odměny. Poté, co někteří politici kritizovali motivační program, který umožní členům dozorčí rady a představenstva rozdělit na odměny až 200 milionů korun, přišel do podniku na inspekci ministr financí Bohuslav Sobotka. Po kontrole prohlásil, že nevidí důvody pro změnu, protože motivační program je standardní.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Motivační program Telecomu

Česká republika už podle ministerstva financí odstranila chyby, kvůli nimž bylo pozastaveno čerpání peněz z fondu Phare. Čerpání zhruba 3 miliard a 700 milionů korun Evropská unie pozastavila počátkem srpna a obnoví jej teprve poté, co Česká republika přejde na nový, automatický systém EDIS, který umožňuje peníze z fondu Phare přijímat. Zavedení nového systému zatím bránilo několik chyb. Ty už jsou ale odstraněny a ví o tom i úředníci v Bruselu, říká Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Čerpání peněz z fondu Phare

Další klienti zkrachovalých obchodníků s cennými papíry dostali zpět část svých peněz. Garanční fond odškodnil stovky bývalých klientů zkrachovalých společností Finnex Praha a Profin CB. Během uplynulého měsíce lidem vyplatil téměř pět milionů a 700 tisíc korun. Pro své peníze si přišly zhruba tři čtvrtiny podvedených investorů. Ti ostatní si své náhrady ale ještě budou moci vyzvednout, upozorňuje ředitel Garančního fondu Jiří Korb.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Korb: Výplaty Garančního fondu

Noví členové Evropské unie mají problémy s daní z přidané hodnoty. Nejsme v tom sami. Změny totiž přijaly státy často ve spěchu, a předpisy tak obsahují řadu chyb nebo sporných výkladů. Vlády nových členských zemí proto chystají změny. My držíme rekord, protože vláda plánuje asi 200 úprav zákona o DPH.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme