Ekonomické informace 25. 1. 2005

Pořízení bydlení na hypotéku je stále výhodné. Některé banky i tento měsíc pokračují ve zlevňování hypotečních úvěrů. Možná je to ale poslední šance. Průměrná úroková sazba na hypotečním trhu se pohybuje kolem čtyři a třičtvrtě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání

Jednání | Foto: www.zce.cz

Podle analytika společnosti Fincentrum Jiřího Louthana je však otázkou času, kdy hypoteční úvěry opět podraží.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Louthan: Hypotéky

Česká měna k euru posílila o 15 haléřů na 30,15 a dostala se tak na nejsilnější hodnotu od září 2002. K dolaru koruna zpevnila jen nepatrně 23,12.

České dráhy loni přepravily 179 milionů pasažérů, tedy o čtyři procenta víc než v roce 2003. Přeprava nákladů naopak loni klesla. Podle odhadů měly dráhy ztrátu mezi 500 až 700 miliony korun. Výsledky dosud podnik nezveřejnil.

Fond Soudržnosti Evropské unie poskytne na dálniční obchvat Kroměříže, který se stane součástí dálnice D1, nevratný grant 1,2 miliardy korun. Celkem tak EU uhradí 76 procent nákladů na stavbu. Zbytek bude platit Státní fond dopravní infrastruktury.

Informace potřebné k podání nabídky v tendru na prodej 51procentního podílu státu v Českém Telecomu získá deset společností. Seznam šesti telekomunikačních firem a čtyř finančních investorů vzala na vědomí meziresortní privatizační komise. Podle FNM jsou mezi zájemci telekomunikační firmy TDC, Swisscom, Vodafone, Telefonica, France Telecom a Belgacom. Mezi finančními investory jsou skupina PPF a česko-slovenská banka J&T.

Zjednodušení a zrychlení povolování staveb by měl přinést podnikatelům a soukromým osobám nový stavební zákon. Vláda by o něm měla jednat začátkem března a platit by měl od 1. ledna 2006. Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek

Ceny ropy od začátku roku opět mírně rostou. Ve Spojených státech teď kvůli víkendovým vánicím stouply až k 50 dolarům za barel. V Americe totiž ropu využívají také k topení a mrazivé počasí proto vždy znamená zvýšení poptávky i ceny. Podle ekonomky společnosti Next finance Markéty Šichtařové se ale jedná o krátkodobý výkyv, který rozhodně neznamená začátek dalšího zdražování.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Cena ropy

Od konce loňského roku probíhají intenzivní jednání o majetkovém přechodu slavné Londýnské burzy LSE pod hlavičku Německé burzy. Jednání nyní narazila na otázku ceny, kterou by Němci zaplatili za kontrolní balík anglické burzy, a to je také čas, kdy se do vysoké hry logicky zapojil druhý zájemce.

Od konce loňského roku probíhají intenzivní jednání o majetkovém přechodu slavné Londýnské burzy LSE pod hlavičku Německé burzy. Jednání nyní narazila na otázku ceny, kterou by Němci zaplatili za kontrolní balík anglické burzy, a to je také čas, kdy se do vysoké hry logicky zapojil druhý zájemce.

London Stock Exchange si frankfurtská burza cení na 2 miliardy eur, neboli 530 pencí za akcii. Taková nabídka se ovšem LSE zdá příliš nízká. Sdružení burz čtyř zemí Euronext toho využilo a přihodilo už do jednání svých 577 pencí za akcii. I když odborníci soudí, že nadešel ideální čas právě na splynutí londýnské a frankfurtské burzy, její šéf Werner Seifert dal Britům ultimatum, aby přijali jeho podmínky nejpozději příští týden, jinak od obchodu sejde. Pozorovatelé to považují jen za úhybný manévr a soudí, že a.s. Deutsche Börse nabídne nakonec 600 penny za akcii.

Americká společnost Microsoft se vzdala práva na odvolání a nebude se snažit zvrátit prosincový nález evropského Soudu první instance. Ten rozhodl, že Microsoft nesmí vázat svůj přehrávač médií na operační systém Windows. Zástupci Microsoftu vzápětí uvedli, že první operační systémy Windows bez přehrávače Media Player budou v evropských obchodech k dostání v nejbližších týdnech.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme