Ekonomické informace 25. 1. 2006

Zájemci o Aero Vodochody musí do dneška předložit předběžné nabídky. Ministři financí EU schválili plán na přijetí eura v České republice. České aerolinie přepravili rekordní počet cestujících v historii. V Davosu se bude diskutovat o důsledcích čínského ekonomického růstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letouny L-159 ALCA

Letouny L-159 ALCA | Foto: Jan Kouba

Do dnešního dne mohou zájemci o Aero Vodochody podávat předběžné nabídky, v nichž mají prokázat splnění kvalifikačních kritérií a předložit podnikatelský záměr. Ministr financí Bohuslav Sobotka bude vládu o jednotlivých zájemcích na dnešní schůzi podrobně informovat. Někteří poslanci mají o další osud největší letecké továrny v Česku obavy. Do tendru se totiž navzdory očekávání zejména ekonomických ministrů nepřihlásil žádný velký strategický partner jako například Airbus nebo EADS, o nichž se před časem spekulovalo. Šéf resortu průmyslu Milan Urban to ale nepovažuje za překážku v chystané privatizaci. Vláda chce o jejím vítězi rozhodnout letos v květnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Není to překážka

Mezi deseti uchazeči o Aero je jen jedna letecká továrna - italská firma Piaggio, která vyrábí malé luxusní stroje. Dalšími zájemci jsou finanční investoři nebo obchodníci s leteckým a vojenským materiálem.

Rada ministrů financí a hospodářství Evropské unie schválila konvergenční program České republiky, který je plánem na přijetí eura. Evropští činitelé tak v podstatě potvrdili, že společnou evropskou měnu můžeme přijmout v roce 2010. Měli bychom ale zlepšit plánování rozpočtů, co nejrychleji uskutečnit důchodovou reformu a využít období silného hospodářského růstu ke snižování rozpočtových schodků. Potvrzuje to mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Zlepšit plánování rozpočtů

Česká republika tak rozhodně nebude patřit mezi první z deseti nových členských států, které euro zavedou. Slovinsko totiž potvrdilo záměr zavést jednotnou evropskou měnu už od příštího roku a o vstupu do eurozóny v roce 2007 uvažuje také Litva a Estonsko.

České aerolinie loni přepravily rekordní počet cestujících ve své historii. Podrobnosti dodává mluvčí společnosti Jitka Novotná.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotná: Rekordní počet cestujících

I přes meziroční nárůst počtu pasažérů o pětinu zřejmě dopravce za loňský rok vykáže ztrátu ve výši 330 milionů korun. O rok dříve měl přitom zhruba stejně vysoký zisk.

Pružnost jako příkaz doby, to je motto letošního světového ekonomického fóra. V horském středisku Davos budou ode dneška vrcholům švýcarských Alp konkurovat šéfové států, vlád, vlivných společností i mezinárodních organizací. Více než 2000 účastníků bude v Davosu diskutovat například o důsledcích čínského ekonomického růstu. Jak ale dodává přímo z místa náš zpravodaj David Šťáhlavský, účastníci tentokrát přijíždějí s poněkud pesimistickou vidinou budoucnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Pesimistická vidina budoucnosti

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme