Ekonomické informace 25. 10. 2001

Tentokrát hovoříme o novém návrhu státního rozpočtu na příští rok, který počítá s nižším deficitem, a to až o 7,6 miliardy korun. Zaměříme se také na chystanou privatizaci Unipetrolu a dozvíte se, že naší republice může hrozit další arbitrážní řízení - kvůli konkursu na Tchecomalt group.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Nový vládní návrh rozpočtu počítá s nižším deficitem. Vláda navrhne snížení deficitu státního rozpočtu až o 7,6 miliardy. Ministerstvo financí na základě požadavku opozice revidovalo odhad ztrát České konsolidační agentury a snížilo plánovaný schodek o 7,6 desetin miliardy korun. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty pro optimističtější výhled hospodaření Konsolidační agentury hovoří především dva důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Deficit státního rozpočtu

Ministerstvo také splnilo další požadavek opozice na posílení prostředků na bezpečností opatření, vysoké školy a zvýšení příjmů krajů.

Do užšího výběru uchazečů o třiašedesát procent akcií petrochemického holdingu Unipetrol se dostali čtyři zájemci . Konsorcium tvořené italským Agipem, britským Shellem a americkou společností Conoco. Ve hře je také společenství maďarských firem MOL a TVK, dalším uchazečem je britská Rotch Energy a posledním rakouská společnost ÖMV ve spojení s českým Agrofertem. Jeden z odmítnutých uchazečů - americko-evropské konsorcium ICTS se ale nechce vzdát. Podle jeho zástupce Pavla Kučery právníci společenství analyzují možnosti, jak konsorcium znovu vrátit do hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kučera: ICTS usiluje o Unipetrol

K privatizaci Unipetrolu a zejména k tomuto případu se znovu podrobněji vrátíme v dnešním Ekonomickém magazínu v 9 hodin 15 minut.

Česku může hrozit další arbitrážní řízení. Tentokrát kvůli konkursu na Tchecomalt group, který byl podle jeho majoritního vlastníka - nizozemské společnosti Lento Investment - prohlášen neoprávněně. Jak tvrdí předseda představenstva firmy Tomáš Dvořák, konkurs provázela řada pochybení a průtahů a státní orgány tedy neplnily své povinnosti, a přispěly tak ke znehodnocení majetku.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Dvořák: Konkurs Tchecomalt Group

Dálnice by v budoucnu mohly provozovat i soukromé firmy. Předpokládá to novela zákona o pozemních komunikacích, kterou schválila sněmovna a musí ji ještě posoudit senát. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga mohou soukromé firmy v současnosti provozovat zatím pouze silnice:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling: Provozování dálnic

První takzvanou e - aukci uspořádala Škoda Energo, s.r.o , dceřiná společnost Škoda Holding. Nakupovala při ní výpalky z plechů určené pro nízkotlaká tělesa turbín, které dodává pro General Electric. Podle mluvčího holdingu Karla Samce se takové aukce stanou standardní součástí nákupů firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Samec: e-aukce

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme