Ekonomické informace 25. 10. 2002

Česká měna včera oslabila na 31,05 za euro. Investmart se stane největším investorem Union Banky - centrální banka se vstupem italského strategického partnera na druhý pokus nakonec souhlasila. Unipetrolu klesl ve třetím čtvrtletí zisk na pouhých 19 miliónů korun. Francie a Německo se dohodly na zmrazení zemědělských výdajů Evropské unie od roku 2007 na úrovni roku 2006.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna oslabila na 31,05 Kč/EUR. Podle Ivo Nejdla z Reiffeisen Bank proto, že zahraniční investoři přesouvali svůj zájem do měn jiných středoevropských zemí. Kurs koruny má ale v dlouhodobém horizontu stále prostor pro posílení, a v říjnu příštího roku by tuzemská měna měla být vůči euru zhruba o korunu silnější. Analytici to zdůvodňují předpokládaným snížením sazeb v eurozóně, postupným oživením globální ekonomiky a blížícím se vstupem České republiky do EU, se kterým bude spojen příliv přímých zahraničních investic.

Zemědělství se letos podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského propadne po dvou ziskových letech opět do ztráty. Důvodem je především pokles cen zemědělských výrobků, zejména vlivem silného kursu koruny.

Investmart se stane největším investorem Union Banky. Ta se tak vyhne potížím s nedostatkem kapitálu, které by mohly vést až k odebrání licence. Česká národní banka se vstupem italského strategického partnera na druhý pokus nakonec souhlasila. O významu této investice pro bankovní trh u nás ekonom České spořitelny Mojmír Hampl uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hampl: Investmart do Union Banky

Budějovický Budvar může pod značkou Budějovický Budvar dále prodávat své pivo také v Japonsku. Soud v Tokiu v polovině října zamítl žalobu společnosti Anheuser-Busch (AB), kterou se snažila v Japonsku zastavit prodej budějovického ležáku pod ochrannou známkou Budějovický Budvar.

Unipetrolu klesl ve třetím čtvrtletí zisk na pouhých 19 miliónů korun. Špatně se vedlo všem podnikům petrochemické skupiny - Česká rafinerská skončila se ztrátou 830 miliónů, Chemopetrol 60 miliónů a Spolana 213 miliónů korun. Kaučuku klesl zisk na 141 miliónů, Paramu na 101 miliónů korun. Podle tiskového mluvčího Unipetrolu Tomáše Zikmunda ale za špatnými výsledky nejsou pouze srpnové povodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Výsledky Unipetrolu

Dnes je poslední možnost přihlásit se do soutěže na dodávku systému správy domény .cz. Veřejnou obchodní soutěž vypsalo sdružení CZ.NIC, které doménu .cz spravuje, a to s tím, že se jí mohou zúčastnit pouze tuzemské osoby. Doména by totiž od poloviny příštího roku měla být spravována formou decentralizované registrace. Co přesně to znamená vysvětlil ředitel sdružení Jiří Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dohnal: Doména .cz

Evropská unie poskytne České republice 62 miliónu eur v rámci programů Ispa a Phare. Z toho dvě třetiny půjdou na pomoc oblastem postiženým srpnovými povodněmi. Příslušnou dohodu o tom podepíší obě strany právě dnes.

Francouzský prezident Jacques Chirac a německý kancléř Gerhard Schröder se dohodli na zmrazení zemědělských výdajů Evropské unie od roku 2007 na úrovni roku 2006. Kandidátské země mají podle nich mít nárok na zvyšující se částečné přímé zemědělské podpory od roku 2004 tak, jak to navrhla Evropská komise. Dohoda by se mohla rychle stát klíčem ke kompromisu na bruselském summitu, kde se má "patnáctka" dohodnout na podmínkách financování východního rozšíření EU. O jeho průběhu bude zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich informovat v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme