Ekonomické informace 25. 10. 2004

Rekordní odchodné ve výši až 25násobku průměrného platu mohou získat zaměstnanci ostravské ocelářské firmy Ispat Nová Huť. S žádostí o peníze z evropských fondů na své projekty uspěla téměř polovina zájemců. Hvězda automobilky Daimler září na německém podnikatelském nebi stále nejjasněji. Americká letecká společnost Delta Airlines má vážné finanční problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Rekordní odchodné ve výši až 25násobku průměrného platu mohou získat zaměstnanci ostravské ocelářské firmy Ispat Nová Huť. Podmínkou je, že ode dneška nejpozději do 12. listopadu požádají o ukončení pracovního poměru. Někteří si tak mohou přijít na více než půl milionu korun. Jak dodává mluvčí společnosti Ivo Čelechovský, podnik má připraveny peníze asi pro polovinu z dvou tisíc lidí, kteří budou muset do konce příštího roku z Ispatu Nová huť odejít.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Čelechovský: Odstupné v Ispatu Nová Huť

S žádostí o peníze z evropských fondů na své projekty uspěla téměř polovina zájemců. Jak upřesňuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj František Tlapák, sítem prvního kola prošlo téměř 150 žadatelů, kteří si mezi sebe rozdělí přibližně dvě a půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Tlapák: Dotace z fondů EU

EU se obává asijského textilu a uvažuje o monitorování obchodu. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Miroslava Somola tak chce lépe čelit očekávanému přílivu levného textilu především z Číny. Čeští výrobci varují, že uvolnění obchodu vážně ohrožuje několik desítek tisíc pracovních míst. Nyní platí v unii na dovoz mimoevropské produkce kvóty, které ale od ledna příštího roku padnou v rámci úplné liberalizace mezi členy Světové obchodní organizace.

Hvězda automobilky Daimler září na německém podnikatelském nebi stále nejjasněji. V konkurenci dalších velkých společností vede, a to přes problémy, které měla s nepřevzatou automobilkou Mitsubishi. Celková hodnota Daimler-Chrysler představuje bezmála 32 miliard eur. Podle studie mnichovské makléřské společnosti Semion si automobilka stále drží prvenství před chemickým koncernem BASF, největší evropskou automobilkou Volkswagen a Německou poštou na čtvrtém místě.

V seznamu, který hodnotí 50 německých firem, si za poslední léta výrazně polepšila sportovní firma Puma, která se propracovala na 36. místo, když dokázala zdvojnásobit základní kapitál na 560 miliónů euro. Za zmínku ještě stojí pozice další německých automobilek: BMW na 10., Audi na 19. a Porsche na 25. příčce.

Italská vláda se chce po úspěšném prodeji elektrárenské skupiny Enel pustit do částečné privatizace státní televize RAI. Podle pozorovatelů to však bude mnohem obtížnější a hrozí také politické komplikace, protože hlavním konkurentem RAI je firma Mediaset, vlastněná premiérem Silviem Berlusconim a jeho rodinou. Za 20 procent akcií Enelu získalo ministerstvo financí přes 7,5 miliardy eur, které použije na snížení státního dluhu.

Americká letecká společnost Delta Airlines má vážné finanční problémy a hrozí ji bankrotový režim. Nejsilnější člen aliance Skyteam, do kterého patří také České aerolinie, požádá možná už tento týden o ochranu před věřiteli. Podrobnosti má severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Problémy Delta Airlines

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme