Ekonomické informace 25. 10. 2007

Cena nafty u čerpacích stanic jde rychle nahoru. Zdražují také potraviny - ceny obilí šplhají stále výš. Miliardář Lakšmí Mittal chce na Česku vymoci odškodnění ve výši 25 miliard korun za to, že byl vyloučen z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel. Čínská ekonomika zrychluje tempo růstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Zatímco průměrná cena benzínu se ustálila těsně pod třiceti korunami, nafta rychle zdražuje. V zimě je větší spotřeba nafty, a tak jde cena obvykle nahoru. Tentokrát opravdu velmi razantně, od neděle je to podle údajů společnosti CCS o padesátník na 29, 45 za litr. Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák připomíná, že o tolik se v září cena nafty zvýšila za celý měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Cena nafty roste

Zdražují také potraviny. Pokud jde o pekárenské zboží, tak určitě. Ceny obilí v Česku šplhají stále výš. Například pěstitelé z Hané proto asi letos nebudou nabízet svoji úrodu Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu ke koupi za stanovené ceny. Dostali by totiž za tunu kvalitní potravinářské pšenice zhruba 2750 korun. Obchodníci s obilím jim teď ale nabízejí i dvojnásobek. Pro pěstitele také bude výhodnější třeba i odstoupit od smlouvy s lihovarem, který by obilí využil na výrobu biolihu. Potvrzuje to ředitel Okresní agrární komory v Olomouci Miloš Porč.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Porč: Ceny obilí šplhají nahoru

Miliardář Lakšmí Mittal si přijel nejen zkontrolovat bývalou ostravskou Novou huť, která teď patří do jeho ocelářského impéria, ale také pošťouchnout řešení arbitrážních sporů s Českem. Mittalovy firmy vedou proti Česku dvě arbitráže a na státu se snaží vymoci celkem 25 miliard korun. 20 miliard chtějí jako odškodnění za to, že je stát kvůli jiné soudní při vyloučil z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel. Tyto železárny patří nyní ruské společnosti Evraz. Pět miliard pak má být kompenzací za to, že stát Mittalovi nevydal část akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Zatím se nepřevedly kvůli pokračujícímu sporu se společností Petrcíle. Lakšmí Mittal se setkal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem a chtějí hledat smírné řešení současných sporů mimo arbitráže a soudy.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 11,5 procenta, což znamená další zrychlení. Vypadá to, že už za pár týdnů se Čína stane třetí největší ekonomikou na světě, po USA a Japonsku, a předstihne tedy Německo.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme