Ekonomické informace 25.11.2002

Budou si dál investoři brousit zuby na celý Unipetrol nebo jen na jeho jednotlivé části - diskuse o tom by dnes měla ukončit vláda. Ceny jatečních prasat se už přes měsíc propadají. Oproti minulému týdnu jsou levnější o další dvě koruny. Český výrobce hodinek Prim je v konkursu. Finanční problémy se firma nejdříve snažila řešit soudním vyrovnáním, ve kterém chtěla věřitelům do dvou let zaplatit 30 procent pohledávek. Věřitelé s tím ale nakonec nesouhlasili. New York se dostal do rozpočtové krize obřích rozměrů. Hrozí totiž, že město a stát skončí letošní hospodaření s kombinovaným schodkem 15 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Budou si dál investoři brousit zuby na celý Unipetrol nebo jen na jeho jednotlivé části - diskuse o tom by dnes měla ukončit vláda. Kabinet má totiž rozhodnout o způsobu privatizace petrochemického holdingu. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové bude vypsáno výběrové řízení. O jeho vítězi by se mělo rozhodnout přibližně za rok. A doporučení resortu financí zní - privatizovat Unipetrol jako celek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o privatizaci Unipetrolu

Dnešní očekávané rozhodnutí vlády rozhýbalo obchody na burze kapitálovém trhu už koncem minulého týdne. To akcie Unipetrolu vzrostly o více než čtyři procenta.

Ceny jatečních prasat se už přes měsíc propadají. Oproti minulému týdnu jsou levnější o další dvě koruny. Chovatelé prasat začínají pocitovat ekonomické problémy, protože cena 30,52 korun za kilogram, už je pod hranicí rentability. Podle Jany Bondyové z Českého statistického úřadu to ale uvítají spotřebitelé, kteří tak za vepřové maso zaplatí v obchodě méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Bondyová o ceně vepřového

Český výrobce hodinek Prim je v konkursu. Finanční problémy se firma nejdříve snažila řešit soudním vyrovnáním, ve kterém chtěla věřitelům do dvou let zaplatit 30 procent pohledávek. Věřitelé s tím ale nakonec nesouhlasili. Jiří Helikar - ředitel společnosti Elton hodinářská , která je 100% vlastníkem Primu, nám řekl, že během privatizace jejich firmy nedošlo k řádnému vypořádání ochranných známek a proto podle něj společnost Prim skončila nakonec v konkurzu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Helikar o konkurzu na Prim

New York se dostal do rozpočtové krize obřích rozměrů. Hrozí totiž, že město a stát skončí letošní hospodaření s kombinovaným schodkem 15 miliard dolarů. New York City, které je střediském světového finančnictví, se navíc musí vyrovnat s 8-miprocentní nezaměstnaností, která je na tamní poměry nezvykle vysoká. Co přesně to znamená pro obyvatele metropole, zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Konvalina o deficitu New Yorku

Z prestižní ankety Zlatý volant, kterou pořádá jeden z nejčtenějších německých časopisů Bild am Sonntag, si naše Škoda superb odnesla stříbrnou medaili. V kategorii automobilů střední a střední vyšší třídy byla škodovka druhá za Oplem Vectrou, třetí byla Mazda 6.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme