Ekonomické informace 25. 11. 2004

Ministerstvo financí zvýšilo odhad letošního schodku veřejných financí. A to ze 4,6 na 5,2 procenta hrubého domácího produktu. Do deficitu muselo totiž na přání Evropské unie započítat i záruku 22 miliardy korun, kterou stát poskytl v roce 1997 ve prospěch České národní banky. Změna je součástí nového konvergenčního programu, který včera schválila vláda. V něm se zavázala, že zlepší svoji rozpočtovou disciplínu tak, aby do čtyř let dostála unijním podmínkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministři rozhodli i o tom, že dálnice D47 bude financována výhradně z dluhopisů a ze státního rozpočtu. Celkové náklady přesáhnou 47 a půl miliardy korun. Další peníze podle ministra dopravy Milana Šimonovského nebudou zapotřebí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Šimonovský o financování D47

ČEZ vytvořil za tři čtvrtletí tohoto roku podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 10 miliard 200 milionů korun. To představuje meziroční růst o 67 procent. Razantní zvýšení zisku způsobilo především rozšíření konsolidačního celku a také dobré provozní výsledky. Podle mluvčího firmy Ladislava Kříže se na výsledcích ještě neprojevila investice do energetických istributorů v Bulharsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Kříž o zisku ČEZu

Závaznou nabídku na koupi největšího alternativního telekomunikačního operátora - společnosti Aliatel podaly České radiokomunikace. Naopak společnosti Czech On Line a Contactel, které dříve o akvizici jevily zájem, se závěrečného kola tendru údajně nezúčastní. Operátora prodává německá RWE a šest elektrorozvodných firem. Odborníci čekají, že prodejní cena by mohla přesáhnout jednu miliardu korun.

Hospodářské těžkosti Německa vedou k tomu, že některé podniky nebudou vyplácet mimořádné odměny. Velké německé koncerny často platí svým zaměstnanců 13., resp. 14. platy jako příspěvek k Vánocům. Podobné přilepšení dostávají obvykle zaměstnanci také na dovolenou. Jak to bude teď, to zjišťoval náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o německých platech

Příští měsíc opustí výrobní linky Aera Vodochody první vrtulník Sikorsky, na kterém největší česká zbrojovka konečně vydělá. Zatím na vrtulnících prodělávala. Podle neoficiálních informací během čtyř let výroby už 1 miliardu a 300 miliónů korun. Prezident společnosti Antonín Jakubše vysvětlil hlavní příčiny neúspěchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Jakubše o neúspěchu

Tedy pro americkou firmu Sikorsky. Zbrojovka očekává, že napřesrok dosáhnou tržby za vrtulníky asi dvou miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme