Ekonomické informace 25. 3. 2004

Pražská burza trhá rekordy a posunula se opět k desetiletému maximu. Některé obce by už letos mohly získat peníze ze strukturálních fondů Evropské unie na rozvoj regionů. Česká republika je jedním z přistupujících států Evropské unie, které v obchodní sféře nejvíce využívají informační technologie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Příznivé zprávy hlásí pražská burza. Překonala zhruba dva týdny staré rekordy a posunula se opět blíž k desetiletému maximu. Hlavní index trhu PX 50 stoupl na 813 bodu. Zasloužila se o to hlavně Erste Bank, jejíž akcie posílily o 5,5 procenta na dosud nejvyšší hodnotu 4087 korun. Z českých firem se nejvíce dařilo Českým radiokomunikacím. Podle Jiřího Pospíšila ze společnosti ČSOB Asset Management je pravděpodobné, že se růst pražské burzy v příštích týdnech hned tak nezastaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pospíšil: Růst burzy

Kdo před časem investoval do akcií největšího domácího výrobce oceli Ispat Nová huť, mne si ruce. Jejich hodnota se více než zdesetinásobila. Ode dneška firma nabídne akcionářům odkup akcií o jmenovité hodnotě 1000 korun za 550 korun za kus. Výkup akcií za tuto cenu ostravské hutní firmě schválila Komise pro cenné papíry.

Horničtí odboráři považují za ideální variantu dalšího fungování Severočeských dolů jejich spojení s elektrárenskou společností ČEZ. Ta je podle předáka severočeských hornických odborů Miroslava Tlapáka významným vlastníkem hnědouhelné firmy a zároveň jejím největším odběratelem. Spojením ČEZ s SD by vznikl významný palivo-energetický komplex, schopný ovládnout perspektivní východní trhy.

Některé obce by mohly peníze ze strukturálních fondů Evropské unie na rozvoj regionů získat už letos. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna mají šanci na rychlé vyřízení zejména menší projekty za několik milionů korun. Obce budou moci z unijních fondů čerpat prostředky ve výši téměř 15 miliard korun až do roku 2006.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Peníze z fondů EU pro obce

Česká republika je jedním z přistupujících států Evropské unie, které v obchodní sféře nejvíce využívají informační technologie. Lepší výsledky vykazují jen Estonsko a Slovinsko. Vyplývá to ze výzkumu agentury e-Business Watch, který ukázal, že rozdíl mezi stávajícími a přistupujícími členskými státy EU je mnohem menší, než se čekalo. Podle Tomáše Prouzy, ředitele serveru Peníze.cz, se v oblasti internetového obchodování můžeme dostat na úroveň Evropské unie poměrně rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Internetové obchodování v ČR

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme