Ekonomické informace 25. 4. 2002

Zda vůbec a případně za co se pořídí stíhačky Gripen zůstává nadále nejasné. Opozici se totiž podařilo oddálit rozhodnutí Sněmovny, návrhem se budou muset opět zabývat jednotlivé sněmovní výbory. Konečné hlasování se tak nejméně o 14 dnů oddálí. Premiér Miloš Zeman ale před dalším zdržením varuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

Jak Radiožurnálu řekl, Česká republika by právě kvůli průtahům mohla přijít o výhodné zaváděcí ceny stíhaček, protože by nás jiné země předběhly. Původně 62miliardový obchod se tak podle Zemana může minimálně o 15 procent prodražit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Zeman o případném prodražení

Na 30 korun a 26 haléřů oslabila česká měna před dnešním zasedáním bankovní rady. Udržet by se měla mezi 30,20 až 30,40 za euro. Analytici odhadují, že centrální banka nepřistoupí k přímé intervenci, ale bude opět varovat před silným kursem. Současný vývoj centrální banka už několikrát označila za kursovou bublinu odtrženou od fundamentálního vývoje a nevyloučila to, že koruna opět rychle oslabí.

Domácí banky budou snižovat vlastní kapitál. Důvodem je zavedení už druhých - takzvaných basilejských kritérií a to v roce 2006. Ta budou rozlišovat banky podle jejich velikosti a určovat jim různé úrovně ocenění jednotlivých rizik. Podle viceprezidenta České bankovní asociace Pavla Kavánka by nové basilejské požadavky mohly vést k většímu poskytování úvěrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kavánek o snižování kapitálů

Už dvoutřetinový podíl na hlasovacích právech České spořitelny získala rakouská AVS, majoritní vlastník Erste Bank. Po veřejném odkupu akcií tak musí podle našich zákonů nyní předložit nabídku na povinný odkup.

Novou výrobu a nová pracovní místa nabídne po půl roce stavebních úprav zrekonstruovaný závod Hartmann Rico v Havlíčkově Brodě. Ve spolupráci se sesterským závodem ve Veverské Bítýšce bude zajišťovat výrobu takzvaného operačního krytí. Dvouměsíční skluz ve stavebních pracech a sílící korunou postižený export, ale zpozdily rozjezd výroby a nábor nových zaměstnanců, dodává ředitel Milan Smejkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Smejkal o novém závodě v Havlíčkově Brodě

Japonské firmy se téměř perou o vstup do Pardubické průmyslové zóny. V současné době tam vyrábí společnost Matsuchita mobilní telefony a autorádia - dalším dvěma potencionálním investorům radnice rezervuje zhruba 15 hektarů pozemků. Potvrdil to náměstek primátora Michal Koláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Koláček o pardubické průmyslové zóně

Hospodářský růst a nízkou inflaci nám pro letošek a příští rok předpovídá Evropská komise. Uvádí to v ekonomickém výhledu pro kandidátské země. Ale jak doplňuje z Bruselu Milan Fridrich , komise počítá také s tím, že nezaměstnaných u nás ubude jen velmi málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich: EK nám předpovídá růst a nízkou inflaci

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme